مدل انگیزش کسب و کار چگونه است؟

آیا تا به حال مجبور شده‌اید برای سازمان یا یک کسب و کار جدید یک طرح کسب و کار تهیه کنید؟ اگر یکی تهیه کرده‌اید، پس می‌دانید که درست کردن آن چقدر می‌تواند دشوار باشد. عناصر زیادی وجود دارند که باید در نظر بگیرید، اما نادیده گرفتن عواملی که ممکن است تأثیر مثبت یا منفی بر موفقیت شما داشته باشند، آسان است. اینجاست که استفاده از مدل انگیزش کسب و کار می‌تواند مفید باشد. این مدل یک روش عملی برای بهینه سازی طرح کسب و کار شماست. اگر می‌خواهید در مورد مدل انگیزش کسب و کار بیشتر بدانید با «سیناتلنت» همراه باشید.

مدل انگیزش کسب و کار چیست؟

مدل انگیزش کسب و کار (Business Motivation Model) یا به اختصار BMM به منظور تهیه طرح‌های کسب و کار به شیوه‌ای منظم، کارآمد و سازماندهی شده ایجاد شده است. این مدل در سال 2005 توسط گروه مدیریت اشیاء (OMG) به عنوان یک استاندارد بین المللی برای سیستم‌های مدیریت ایجاد شد. نسخه 1.0 توسط گروه مدیریت اشیاء در آگوست 2008 منتشر شد. نسخه 1.3 در می 2015 به عنوان جدیدترین و پایدارترین نسخه به بازار معرفی شد.

به زبان ساده، مدل انگیزش کسب و کار به شما کمک می‌کند در مورد چرایی ایجاد یک طرح کسب و کار فکر کنید. این مدل همچنین در شناسایی عناصر ضروری در طرح کسب و کار و چگونگی تعامل همه این عناصر با یکدیگر موثر است. مدل انگیزش به شما یک طرح کسب و کار قوی می‌دهد تا سکان هدایت سازمان یا مدیریت انگیزه و اثربخشی سازمانی خود را به سمتی حرکت دهید که به نتایج مطلوب برسد. این مدل برای برنامه ریزی پروژه‌های مختلف سازمانی، حفظ انگیزه در سازمان، نظارت بر تغییرات و جلوگیری از ایجاد هرگونه آشفتگی کاربرد دارد.

عناصر اصلی مدل انگیزش کسب و کار

چهار عنصر اصلی مدل انگیزش کسب و کار سرانجام (Ends)، معنی (Means)، تاثیرگذاری (Influencers) و ارزیابی (Assessment) است.

در ادامه به جزئیات بیشتری در مورد این مدل می‌پردازیم:

1- سرانجام

این جایی است که شما نتیجه نهایی و مطلوب خود را شناسایی می‌کنید. ابتدا با نوشتن بیانیه چشم انداز شروع کنید. این یک بیانیه انسان محور یا ایده محور است که بیان می‌کند که سازمان می‌خواهد چه کاری انجام دهد یا در بلندمدت به چیزی تبدیل شود. سپس باید اهدافی را تعیین کنید که به شما در دستیابی به چشم اندازتان کمک می‌کند.

در مدل انگیزش کسب و کار یک هدف بلند مدت شامل سه ویژگی کیفی (به جای کمی)، عمومی (به جای خاص) و مداوم است. برای مثال، «به تماس‌های تلفنی سریع‌تر پاسخ دهید» یا «خدمات دوستانه به مشتریان ارائه دهید». شما همچنین باید به طور مستمر اهداف خود را برآورده کنید تا به چشم اندازتان برسید.

اهداف باید قابل دستیابی، قبل اندازه گیری و مبتنی بر زمان باشند. به عنوان مثال، ممکن است هدف شما این باشد که تا فروردین سال 1403 حدود 90 درصد تماس‌های تلفنی را در عرض 30 ثانیه پاسخ خواهید داد یا طی دو سال، میانگین امتیاز حداقل 85 درصد در نظرسنجی‌های رضایت مشتری را به دست خواهید آورد. همچنین بررسی اهداف برای ایجاد یک طرح استعدادیابی دانش آموزان نیز قابل استفاده است.

2- معنی

چگونه می‌خواهید به اهدافی که شناسایی کرده‌اید برسید؟ برای شروع شناسایی اهداف یک بیانیه ماموریت بنویسید. هدف از این کار شناسایی کارهایی است که روزانه انجام می‌دهید تا به اهداف خود برسید. مدل انگیزش کسب و کار می‌گوید که بیانیه ماموریت شما باید حداقل شامل این سه عنصر باشد:

  • یک بخش اجرایی، به عنوان مثال پشتیانی از مشتریان
  • یک بخش محصول یا خدمات، به عنوان مثال، استفاده از فناوری هلپ دسک
  • یک بخش بازار یا مشتری، به عنوان مثال مشتریان سراسر تهران

بیانیه ماموریت شما عبارت است از: «ارائه پشتیبانی توسط فناوری هلپ دسک و از طریق تلفن به مشتریان سراسر تهران.» سپس باید برای دستیابی به اهداف خود، یک استراتژی موثر ایجاد کنید. در توسعه استراتژی کوتاهی نکنید، این یک فرآیند بسیار مهم است و کلید موفقیت بلندمدت طرح کسب و کارتان خواهد بود. حتی بسیاری از مربیان از استعدادیابی دانشجویی برای استراتژی‌های خود بهره می‌برند.

شما در این مرحله باید دستورالعمل‌ها را شناسایی کنید. این‌ها قوانین یا سیاست‌های سازمانی هستند که مستقیماً بر آنچه می‌خواهید به دست آورید تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، سازمان شما ممکن است بودجه مشخصی برای بازاریابی داشته باشد که بر نحوه آگاهی شما از برندتان تأثیر بگذارد یا سازمان شما ممکن است محصولات را فقط در شعاع 100 کیلومتری از فروشگاه خود به خرده فروشان عرضه کند. این‌ها هر دو بر توانایی شما برای رقابت در مناطق خاص تأثیر می‌گذارد. به یاد داشته باشید که دستورالعمل‌ها می‌توانند تأثیر مثبت یا منفی بر طرح کسب و کار شما داشته باشند.

3- تاثیرگذاری

 

شما باید عوامل تاثیرگذار و الگوی انگیزش کارکنان را شناسایی و ارزیابی کنید. این عوامل افراد و ابزارهایی هستند که می‌توانند بر هدف شما تأثیر بگذارند. این موارد تاثیرگذار می‌توانند هم داخلی سازمانی و برون سازمانی باشند. عوامل تاثیرگذار داخلی می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • منابع
  • زیر ساخت‌ها
  • ارزش‌های سازمانی
  • ذینفعان
  • کارکنان
  • فرهنگ سازمانی

عوامل تاثیرگذار خارجی عبارتند از:

  • فنآوری
  • مشتریان
  • محیط تجارت
  • تامین کنندگان
  • رقبا
  • رسانه‌ها
  • مقررات صنعت
  • سیاست‌های دولت

برای شناسایی موثر عوامل تاثیرگذار از آنالیز PEST (برای شناسایی عوامل خارجی) و آنالیز ذینفعان (برای شناسایی افرادی که می‌توانند بر موفقیت و حفظ انگیزه در سازمان تأثیر بگذارند) استفاده کنید. درک عوامل تاثیرگذار خارجی و داخلی در مشاوره و منتورینگ استعدادیابی ارائه می‌شوند.

4- ارزیابی

هنگامی که الگوی انگیزش کارکنان را تشخیص دادید و لیست تاثیرگذاران خود را ایجاد کردید، باید هر کدام را ارزیابی کنید. شما باید به هر یک از عوامل تاثیرگذار نگاه ‌کنید و تشخیص دهید که چگونه بر اهداف شما تأثیر می‌گذارند. یکی از راه‌های انجام این کار استفاده از تجزیه و تحلیل SWOT است. به این صورت که هر یک از عوامل تاثیرگذار را فهرست کنید، سپس از خود بپرسید که آیا آن‌ها نقطه قوت، ضعف، فرصت یا تهدیدی را برای اهداف یا ابزار شما ایجاد می‌کنند. سپس تأثیر بالقوه عوامل موثر را که نقاط ضعف یا تهدیدی هستند، شناسایی کنید.

ابزارهایی مانند تجزیه و تحلیل اثر (Impact Analysis) و تجزیه و تحلیل ریسک (Risk Analysis) برای کمک به درک بیشتر تهدیدات عالی هستند. هنگامی که هر یک از عوامل تاثیرگذار خود را ارزیابی کردید، اهداف خود را بررسی کنید. به خاطر داشته باشید شاید لازم باشد هر یک از عناصر مدل را چندین بار مرور کنید، زیرا هر گونه تغییر در یک عنصر احتمالاً بر سایر عناصر تأثیر می‌گذارد. در استعدادیابی دانشجویی نیز تغییر مکان زندگی یک دانشجو در کل مراحل تحصیلی و زندگی او موثر است.

کلام آخر

مدل انگیزش کسب و کار به شما کمک می‌کند تا بررسی کنید که چرا یک طرح کسب و کار ایجاد می‌کنید، چه عناصری را باید در آن بگنجانید و چگونه همه عوامل درون طرح به یکدیگر مرتبط هستند. با استفاده از این مدل می‌توانید یک برنامه قوی‌تر و انعطاف‌پذیرتر برای کسب و کار خود ایجاد کنید تا پیامدهای غیر منتظره را شامل نشود.

ابتدا اهداف قابل دستیابی را مورد بررسی قرار دهید، سپس عوامل تاثیر گذار خارجی و داخلی را آنالیز کنید و در نهایت ارزیابی کلی خود ارائه دهید. به یاد داشته باشید که شاید لازم باشد چندین بار روی هر عنصر کار کنید تا یک طرح کسب و کار ویژه بسازید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات استعدادیابی شغلی، منتورینگ، پیکج‌های استعدادیابی و تست‌های استعدادیابی با مشاوران ما در سیناتلنت تماس بگیرید.

سوالات متداول

  • مدل انگیزش کسب و کار (BMM) چیست؟

مدل انگیزه کسب و کار یک چارچوب مفهومی است که به سازمان‌ها کمک می‌کند تا عواملی را که به آن‌ها در ایجاد طرح کسب و کار کمک می‌کند بشناسند.

  • چگونه از مدل انگیزش کسب و کار در طرح تجاری استفاده می‌شود؟

مدل انگیزش کسب و کار ایجاد یک نمایش بصری از استراتژی تجاری یک سازمان است. این موضوع به مدیران کمک می‌کند تا روابط بین عناصر مختلف در سازمان را درک کنند.

  • آیا مدل انگیزش کسب و کار برای سازمان‌های بزرگ است؟

سطح جزئیات و پیچیدگی در مدل را می‌توان بر اساس اندازه و نیازهای سازمان تطبیق داد؛ بنابراین سازمان‌های کوچک نیز می‌توانند از این مدل بهره مند شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید