بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی

بدون شک دریافت آموزش‌های مرتبط، تاثیر چشمگیری در افزایش سطح کارآیی و عملکرد افراد در محیط کار خواهد داشت و انجام استعدادیابی شغلی، ضمن ایجاد شفافیت لازم در انتخاب شغل و تعیین مسیر شغلی، باعث راحتی بیشتر در برنامه‌ریزی و اجرای طرح‌های آموزشی شده و علاوه بر کسب نتیجه بهتر در بازه زمانی کوتاه‌تر باعث کاهش هزینه‌ها، رشد سریع کارکنان و افزایش سطح رضایت شغلی و تعهد کاری آن‌ها می‌شود و این موضوع یکی از مزایای اصلی بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی و ایجاد نگاه تخصصی در خصوص ارتباط آموزش و استعدادیابی به حساب می‌آید. در واقع ارتباط معناداری میان استعدادیابی شغلی و بهبود سطح برنامه‌های آموزشی وجود دارد؛ به این صورت که هر فرد با آگاهی از توانایی‌هایی شغلی خود می‌تواند از یک برنامه آموزشی متناسب و شفاف استفاده کند و علاوه بر رشد شخصی، باعث بهبود عملکرد شرکت یا سازمان خود شود.

تعریف استعدادیابی شغلی

استعدادیابی شغلی، فرآیندی برای شناسایی استعدادها و توانمندی‌های افراد به منظور انتخاب زمینه‌های شغلی مناسب یا قرارگیری در جایگاه‌های شغلی مختلف است. به عبارت دیگر، استعدادیابی شغلی به مجموعه فعالیت‌هایی گفته می‌شود که با هدف شناسایی و انتخاب افراد با استعداد و توانمند برای پست‌های شغلی صورت می‌گیرد و شامل ارزیابی توانمندی‌های فردی، آزمون‌های روان‌شناختی، مصاحبه‌های شغلی و تحلیل رزومه می‌شود. البته باید توجه داشت که استعدادیابی در شرکت‌ها و سازمان‌ها با شرایط و روش انجام آن در محیط مدرسه و دانشگاه تفاوت دارد.

 

مزایای اجرای استعدادیابی شغلی در سازمان‌ها و شرکت‌ها

استفاده از استعدادیابی شغلی و مشاوره و منتورینگ برای کشف استعدادها، به سازمان‌ها کمک می‌کند تا افراد مناسب و لایقی را برای جایگاه‌های شغلی مختلف انتخاب کنند. قرار گرفتن افراد در موقعیت‌های شغلی مناسب، باعث عملکرد بهتر و موثرتر آن‌ها می‌شود و احساس رضایت و موفقیت بیشتری را در آن‌ها به وجود می‌آورد. انتخاب دقیق نیروی کار، نیاز به انجام تغییرات و جایگزینی‌های مکرر را کاهش می‌دهد که این موضوع به نوبه خود باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌های مرتبط با جذب و استخدام نیروی انسانی می‌شود. قرار گرفتن افراد در مسیر و جایگاه شغلی مناسب، باعث تلاش بیشتر آن‌ها در جهت ارتقای دانش و تجربه شغلی شده و تمایل آن‌ها را به شرکت در برنامه‌های آموزشی و کسب مهارت‌های جدید افزایش می‌دهد. در نهایت اینکه در سطح یک سازمان بزرگ، با قرار گرفتن افراد باصلاحیت و متخصص در جایگاه‌های شغلی مختلف، امکان تعیین اهداف بزرگ و رقابت با سازمان‌های دیگر فراهم می‌شود و میزان بهره‌وری و سودآوری یک سازمان به شکل قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.

مراحل انجام استعدادیابی شغلی در سازمان‌ها

در استعدادیابی شغلی سازمانی ابتدا باید تعریف دقیقی از وظایف و نیازمندی‌های شغلی را در نظر گرفت. در مرحله دوم، افراد مستعد در زمینه‌های موردنظر مورد تحلیل و بررسی دقیق قرار می‌گیرند و در مرحله پایانی، مجموعه کاملی از آموزش‌های تخصصی در اختیار آن‌ها قرار داده می‌شود تا بتوانند بالاترین میزان عملکرد و بهره‌وری را در محیط کار و جایگاه شغلی خود به ارمغان بیاورند.

 

تعریف آموزش

آموزش به مجموعه فعالیت‌هایی گفته می‌شود که برای یادگیری مهارت‌ها، دانش، اصول یا مفاهیم به کار می‌روند و در قالب روش‌هایی مانند تدریس، راهنمایی و تمرین اجرا می‌شوند و هدف اصلی آن، بهبود دانش و توانایی افراد است. آموزش ممکن است به صورت رسمی و آکادمیک در مدارس، دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی انجام شود یا به شکل غیر رسمی و از طریق کسب تجربه در زندگی روزمره و تعاملات اجتماعی صورت بگیرد.

نقش آموزش در بهبود عملکرد فردی و سازمانی

بدون شک هر فردی حتی با بالاترین سطح استعداد و توانایی‌ها فردی، بدون دریافت آموزش‌های مرتبط و کافی نمی‌تواند عملکرد مناسب و قابل قبولی را در زمینه کاری و تخصصی خود داشته باشد. در واقع آموزش و یادگیری به فرد اجازه می‌دهد تا توانایی‌های ذاتی و درونی خود را از وضعیت بالقوه به حالت بالفعل تبدیل کند و برای انجام فعالیت‌های عمومی و شغلی خود از آن‌ها بهره ببرد و در زندگی فردی و شغلی خود به موفقیت برسد.

به عنوان مثال، فردی که در زمینه کامپیوتر و IT دارای استعداد شغلی است، با شرکت در کلاس‌ها و کسب آموزش‌های مرتبط، به سرعت و با اشتیاق در این مسیر پیشرفت می‌کند و در مدت کوتاه به یک فرد متخصص تبدیل شده و علاوه بر ارتقای شخصی باعث پیشبرد اهداف سازمان خود می‌شود. در واقع استعدادیابی شغلی مانند قرار گرفتن در جهت موافق رودخانه پیشرفت و ترقی است و کسب آموزش‌های مرتبط باعث افزایش سرعت حرکت در این رودخانه می‌شود و این مثال ارتباط آموزش و استعدادیابی را به خوبی نمایش می‌دهد.

از سوی دیگر، مدیران سازمان‌ها و شرکت‌ها با انجام استعدادیابی شغلی به راحتی می‌توانند جایگاه‌های شغلی مختلف را به افراد با استعداد واگذار کنند و با جابجایی و اصلاح چینش آن‌ها در چارت سازمانی، ضمن کسب بالاترین میزان بهره‌وری و رضایت شغلی، باعث کاهش هزینه‌های سازمانی و جلوگیری از هدر رفت سرمایه‌های انسانی خود شوند.

برنامه‌ریزی در سازمان‌ها از طریق بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی

بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی، یک روش بسیار موفق و علمی برای بیان دقیق ارتباط آموزش و استعدادیابی و تشکیل و اجرای برنامه‌های آموزشی در سازمان‌های موفق است. برای شروع روند بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی، ابتدا باید بررسی کاملی در خصوص استعدادها و توانمندی‌های افراد شاغل در سازمان انجام شود. این بررسی می‌تواند شامل ارزیابی عملکرد، انجام مصاحبه، ارائه تمرین و انجام تست‌های استعدادیابی باشد. پس از این مرحله و با جمع‌آوری اطلاعات فردی می‌توان برنامه‌های آموزشی مخصوصی را برای هر فرد طراحی کرد و این برنامه‌ها باید بر اساس نیازهای شغلی و همچنین اهداف سازمان تنظیم شوند. همچنین باید این موضوع توجه داشت که آیا یک فرد در طول مدت فعالیت‌های گذشته، بهبود قابل توجهی در عملکرد خود داشته است یا نه. پس از اتمام مراحل بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی، باید نتایج و تغییرات حاصل از آن به شکل دقیق مورد ارزیابی قرار بگیرد که در ساده‌ترین حالت می‌توان عملکرد یک فرد را قبل و بعد از اجرای برنامه بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی، مورد بررسی قرار داد.

نحوه اجرای برنامه بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی

به طور کلی انجام فرآیندهای مرتبط با استعدادیابی شغلی، تحلیل نتایج حاصل از آن و در نهایت طراحی یک برنامه آموزشی جامع و منسجم، نیازمند بکارگیری روش‌های علمی و دقیق و استفاده از نظرات و برنامه‌ریزی مشاوران و افراد متخصص در این زمینه خواهد بود تا میزان رضایت و بهره‌وری این فرآیند در بالاترین سطح خود قرار بگیرد و نگاه روشنی نسبت به ارتباط آموزش و استعدادیابی به وجود بیاید. همچنین انتخاب افراد برای قرارگیری در برخی از جایگاه‌های شغلی و همچنین ویژگی‌ها و نیازهای خاص آن‌ها، به بررسی و نگاه دقیق‌تری از سوی متخصصان حوزه کسب‌وکار نیاز دارد و کلینیک استعدادیابی و کسب‌وکار سینا به عنوان یکی از بزرگ‌ترین و تخصصی‌ترین مراکز فعال در زمینه بهبود آموزش با استعدادیابی شغلی، مجموعه کاملی از برنامه‌های آموزشی و پکیج‌های استعدادیابی را در اختیار مدیران سازمان‌ها و افراد علاقمند به ارتقای شغلی قرار داده است و مجموعه سیناتلنت به عنوان مرجع ارائه خدمات کلینیک سینا، آماده ارائه خدمات مشاوره حرفه‌ای و پیاده‌سازی فرآیندهای مرتبط با موضوعات آموزشی و استعدادیابی شغلی است.

این مجموعه دارای کادر مجربی از افراد فعال در صنایع مختلف و مشاوران حرفه‌ای حوزه کسب‌وکار است که علاوه بر ارائه طرح‌‎های متنوع و طراحی پکیج‌های استعدادیابی در حوزه کسب‌وکار و مشاغل، به شکل تخصصی در زمینه استعدادیابی دانش‌آموزان، استعدادیابی تحصیلی و استعدادیابی دانشجویی نیز فعالیت دارد و کلیه علاقه‌مندان و مدیران سازمان‌ها برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند از مشاوره تخصصی مجموعه سیناتلنت برخوردار شوند و اطلاعات بیشتری در خصوص ارتباط آموزش و استعدادیابی به دست بیاورند.

سوالات متداول

مهمترین مزیت استعدادیابی شغلی چیست؟

استعدادیابی شغلی باعث می‌شود که هر فرد، شغل متناسب با توانایی‌ها و استعدادهای خود را انتخاب کند. همسو بودن استعدادهای درونی با زمینه شغلی افراد باعث رشد سریع و چشمگیر آن‌ها شده و میزان رضایت و بهره‌وری شغلی را به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد.

آیا استعدادهای شغلی در طول زمان تغییر می‌کنند؟

معمولا همه افراد به دلیل برخورداری از ترکیب استعدادهای متنوع، امکان انتخاب زمینه‌های شغلی مختلفی را دارند که با قرار گرفتن در هریک از آن‌ها می‌توانند به موفقیت برسند اما در حالت کلی این استعدادها به مرور زمان دچار افت نمی‌شوند و حتی با کسب مهارت و دریافت آموزش‌های مناسب، ارتقا پیدا کرده و به شکوفایی و کمال می‎رسند.

چرا برای بهبود فرآیندهای آموزشی در یک سازمان باید از استعدادیابی شغلی استفاده کرد؟

استعدادیابی شغلی باعث شناسایی توانایی‌های مختلف افراد می‌شود و مدیران سازمان‌ها با دانستن این موضوع می‌توانند برنامه‌های آموزشی مختلف را متناسب با نیازهای هر فرد تعیین کنند و ضمن کاهش هزینه‌های آموزش و جلوگیری از اتلاف زمان، میزان بهره‌وری آموزشی مجموعه خود را بالاترین سطح ممکن برسانند.

چرا انجام استعدادیابی شغلی به مدیران سازمان‌ها و شرکت‌ها پیشنهاد می‌شود؟

انجام استعدادیابی شغلی در یک سازمان ضمن شناسایی استعدادها، باعث انتخاب افراد شایسته برای فعالیت در جایگاه‌های شغلی مختلف و کاهش هزینه‌های مربوط به آموزش و گزینش می‌شود و سرعت پیشرفت، سطح بهره‌وری و میزان درآمدزایی یک مجموعه را افزایش می‌دهد.

چگونه کارکنان می‌توانند از استعدادیابی شغلی برای رشد و پیشرفت حرفه‌ای خود استفاده کنند؟

استعدادیابی شغلی به افراد نشان می‌دهد که در چه زمینه‌هایی دارای عملکرد بهتری هستند و ضمن ترسیم مسیر شغلی درست، روش‌های آموزشی متنوع و موثری را نیز در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید