کارشناس شبکه
کارشناس شبکه با سیستمهای شبکه کامپیوتری سروکار دارد. متخصصان شبکه از برنامههای نرم افزاری مانند یونیکس برای مدیریت پیچیدگیهای یک سیستم شبکه استفاده میکنند. آنها همچنین مسئول راه اندازی سیستمهای سرور، عیب یابی مشکلات مختلف نرم افزاری و سخت افزاری، اتصال شبکهها از طریق کابل، ارتباطات یکپارچه، ایمیل و فعالیتهای اینترانت بین بخشها هستند. برای تبدیل شدن به یک متخصص شبکه باید دانش زمینهای و مهارت لازم برای ورود به این حوزه را کسب کنید. شغل کارشناس شبکه یک ضرورت برای بازار پرتقاضای امروز است، زیرا کسب و کارهای امروزی به شبکههای اینترنتی و کامپیوتری وابستگی شدیدی دارند.
کارشناس شبکه کیست؟
متخصص شبکه یک شبکه کامپیوتری را مدیریت میکند و مطمئن میشود که تنظیمات شبکه برای برآورده کردن خواستههای یک شرکت در شرایط مناسبی است. کارشناس شبکه میتواند در بسیاری از موقعیتها مانند نصب، پیکربندی، ارائه پشتیبانی کاربری، خرید یا مدیریت و همچنین در زمینههای عملیات کنترل، بازیابی اطلاعات یا امنیت کار کند. این متخصصان زیرساخت شبکه فناوری اطلاعات را در برای طیف وسیعی از شرکتها مستقر کرده و نگهداری میکنند.
برای اطمینان از اینکه کسب و کار میتواند همیشه از سلامت و اجرای شبکه مطمئن شود، هر یک از سیستمهای پیچیده شبکه به متخصصانی نیاز دارند تا کل شبکه را راه اندازی، نگهداری و عیب یابی کنند. این سیستمهای پیچیده با کمک کارشناس شبکه ساخته و نگهداری میشوند. متخصص شبکه دانش گستردهای از فناوریهایی مانند سیستم عامل یونیکس و سایر برنامههای نرم افزاری اختصاصی دارد. همچنین کارشناسان شبکه در تعمیر و نگهداری شبکههای کامپیوتری آموزش دیدهاند.
وظایف یک کارشناس شبکه حرفهای
با استعدادیابی شغلی بهتر میتوانید مهارت و تواناییهای خود را درک کند و ببینید آیا استعدادهای شما با وظایف یک متخصص شبکه همخوانی دارد یا خیر. به هر روی، از مسئولیتهای شغل کارشناسی شبکه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیاده سازی، نگهداری و عیب یابی تمامی زیرساختهای شبکه
- برنامه ریزی منابع، نظارت بر بودجه و مدیریت عملکرد شبکه
- ایجاد، پیاده سازی و حفظ تمام خط مشیها، رویهها و استانداردهای شبکه
- پشتیبانی از محیطهای دسکتاپ و سرور کاربران شرکت
- تجزیه و تحلیل، تست، عیب یابی و حل مشکلات شبکه
- توسعه و نگهداری اسناد مرتبط با شبکه و سیستمهای کامپیوتری
- نظارت و آموزش کارکنان عملیات شبکه و سیستمهای کامپیوتری
- توسعه، اجرا و حفظ برنامههای بازیابی بلایا و آسیبها
- نگهداری سخت افزار و سیستمهای شبکه داده، صدا یا تصویر
- ارائه پشتیبانی فنی در شبکههای داده، صدا یا ویدئو برای مشتریان
- مشاوره و استقرار پروژههای پیچیده و مدیریت عملیات شبکهها
- برنامه ریزی، طراحی، نگهداری و بهبود امنیت شبکههای کامپیوتری
آموزشها و تحصیلات کارشناس شبکه
یک دانش آموز مشتاق و علاقه مند در حوزه شبکه باید پیشینه قوی در علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات داشته باشد. کارفرمایان اغلب حداقل مدرک لیسانس در فناوری اطلاعات، علوم کامپیوتر یا مهندسی کامپیوتر و همچنین تجربه حرفهای مرتبط را طلب میکنند. دانش آموزان باید در کنکور ریاضی شرکت کنند و با کسب رتبه مناسب در رشتههای مهندسی کامپیوتر و IT تحصیل کنند. امکان تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در شبکه نیز وجود دارد. با مشاوره و منتورینگ میتوانید در انتخاب رشته موفق عمل کنید.
مهارتهای تخصصی لازم برای کارشناس شبکه
شغل کارشناس شبکه به یکسری مهارتهای ضروری نیاز دارد که در ادامه بیشتر توضیح میدهیم:
- مدیریت زمان: مدیریت موثر زمان خود به عنوان یک متخصص شبکه برای انجام وظایف بر اساس برنامه و برآورده کردن انتظارات مشتری بسیار مهم است. برای مثال، اگر با مشتریانی کار میکنید که برای نصب سخت افزار یا نرم افزار به کمک نیاز دارند، مهم است که به موقع برای هر جلسه حاضر شوید.
- مهارتهای تحلیلی: ظرفیت ارزیابی حقایق و اطلاعات، تشخیص روندها و الگوها و نتیجه گیری منطقی همگی نمونههایی از مهارتهای تحلیلی هستند. مهارتهای تحلیلی قوی میتوانند به شما در حل مسائل پیچیده و قضاوتهایی که به نفع مشتریان شما باشد کمک شایانی کند.
- توجه به جزئیات: به عنوان کارشناس شبکه لازم است ایرادهای سخت افزاری یا نرم افزاری احتمالی را قبل از تبدیل شدن به مشکلات جدیتری بررسی کنید. شبکههای کامپیوتری به دلیل آنکه از قطعات مختلف سخت افزاری و نرم افزاری تشکیل شدهاند، خرابی در هر جزء میتواند عملیات روزانه سازمان را متوقف کند.
- حل مسئله: کارشناسان شبکه باید بتوانند ریشه یک مشکل را پیدا کنند و راه حلهای قابل اجرا ارائه دهند. این موضوع نیاز به سرسختی، صبر و ظرفیت استدلال از طریق تجزیه و تحلیل دادهها دارد. همچنین متخصص شبکه باید دانش و تجربه بالایی داشته باشد تا بتواند هر مسئله فنی یا ارتباطی را حل و فصل کند.
- مهارتهای فنی: یک متخصص شبکه باید پیش زمینه فنی قوی داشته باشد، زیرا به آنها امکان میدهد مشکلات مربوط به سیستمهای کامپیوتری را تشخیص و تعمیر کنند. مهارتهای فنی این متخصصان همگی بر میزان تسلط آنها در سخت افزار و نرم افزار بستگی دارد.
- خلاقیت و نوآوری: یک کارشناس شبکه باید از خلاقیت برای یافتن راه حل برای مسائل استفاده کند. او باید ایدههای جدیدی برای افزایش امنیت سیستم کامپیوتری یک شرکت یا حل مشکلات فنی در حال ظهور ارائه دهند. متخصص شبکه میتواند با استفاده از استعدادیابی در حرفه خود موفق شود.
- مهارت سوئیچینگ: توانایی سوئیچ بین چندین نوع تجهیزات شبکه به عنوان مهارت سوئیچینگ شناخته میشود. یکی از مثالهای احتمالی این نوع مهارت، تغییر از یک نوع روتر به نوع دیگر یا از یک اتصال سیمی به بیسیم است. این توانایی شما را قادر میسازد تا به سرعت فناوریهای جدید را بپذیرید و در کار خود پیشرفت کنید.
آموزشها و تحصیلات کارشناس شبکه
یک دانش آموز مشتاق و علاقه مند در حوزه شبکه باید پیشینه قوی در علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات داشته باشد. کارفرمایان اغلب حداقل مدرک لیسانس در فناوری اطلاعات، علوم کامپیوتر یا مهندسی کامپیوتر و همچنین تجربه حرفهای مرتبط را طلب میکنند. دانش آموزان باید در کنکور ریاضی شرکت کنند و با کسب رتبه مناسب در رشتههای مهندسی کامپیوتر و IT تحصیل کنند. امکان تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در شبکه نیز وجود دارد. با مشاوره و منتورینگ میتوانید در انتخاب رشته موفق عمل کنید
شخصیتهای مناسب برای شغل کارشناس شبکه
براساس تست شخصیت شناسی دیسک، متخصصان شبکه افراد CD هستند. هنگامی که رویکرد منطقی نوع Clarity با طرز فکر مصمم از نوع Drive ترکیب میشود، نتیجه یک نوع شخصیت CD با خصوصیات متمرکز بودن، کارآمدی و داشتن تفکر مصمم خواهد بود. این شخصیت عملکرد محور و هدف گراست و علاقه شدیدی به نتایج دارد.
افراد CD در مشاغل رقابتی که نیاز به دقت، ثبات و تعهد دارد، پیشرفت میکنند. آنها به شدت نتیجه گرا هستند و با رویکردی منظم و قاطعانه مشکلات را حل میکنند و زمانی که پیشرفت آنها مسدود میشود بیتاب خواهند شد. آنها در درک منطقی مسائل پیچیده عالی هستند و از به چالش کشیدن وضعیت موجود برای به دست آوردن نتیجه نمیترسند.
بررسی بازار کار، درآمد و حقوق کارشناس شبکه
از آنجایی که کسب و کارها در فناوریهایی مانند شبکههای تلفن همراه و سیستمهای پیشرفته کامپیوتری سرمایه گذاری میکنند، متخصصان شبکه تقاضای بالایی دارند. متخصصان شبکه توسط تعداد زیادی از شرکتها و صنایع از جمله سازمانهای مراقبتهای بهداشتی، شرکتهای فناوری اطلاعات، مؤسسات آموزشی و سایر موارد جذب میشود. متخصصان شبکه معمولاً در دفاتر کار میکنند. از آنجایی که اکثر کسب و کارها برای ارتباطات و عملیات روزانه به شبکه کامپیوتری خود متکی هستند، ممکن است کارشناس شبکه اغلب شبها و آخر هفتهها کار میکنند، به خصوص زمانی که نیاز به رسیدگی به مشکلات شبکه وجود داشته باشد.
عوامل مختلفی مانند اندازه شرکت، مکان، ماهیت صنعت، مزایا و تجربه ممکن است به طور قابل توجهی حقوق متخصصان شبکه را تعیین کند. متوسط حقوق متخصصان شبکه در ایالات متحده 73036 دلار در سال است. دستمزد کارشناس شبکه تازه کار 54728 دلار در سال است، در حالی که متخصصان شبکه با تجربه بیش از 110503 دلار در سال درآمد دارند. کارشناسان شبکه در ایران ممکن است درآمد متوسط تا بالا داشته باشند، همه چیز به میزان مهارت و تجربه آنها بستگی دارد.
کلام آخر
اکثر شرکتها و سازمانها از کامپیوترها متصل به شبکه استفاده میکنند که معمولاً برای نگهداری سیستمها به یک یا چند کارشناس شبکه نیاز دارند. کارشناسان شبکه متخصصانی هستند که به مدیریت این سیستمها کمک میکنند، زیرا دانش و مهارت لازم در این حوزه را دارند. تواناییهای تحلیلی و حل مسئله قوی و همچنین داشتن مهارتهای فنی در نرم افزار و سخت افزار برای ورود به شغل کارشناس شبکه اهمیت بالایی دارد. برای کسب مشاوره و استفاده از پکیجهای استعدادیابی با کارشناسان ما در سیناتلنت تماس بگیرید.
سوالات متداول
متخصصان شبکه شبکههای کامپیوتری را طراحی، پیاده سازی و مدیریت میکنند. آنها مسئول اطمینان از جریان کارآمد و ایمنی دادهها در زیرساخت یک سازمان هستند.
مهارتهای کلیدی شامل درک قوی از پروتکلهای شبکه، تنظیمات سخت افزاری و نرم افزاری، عیب یابی، امنیت و مهارتهای ارتباطی است. مهارت فنی در زمینههایی مانند مسیریابی، سوئیچینگ و طراحی شبکه نیز بسیار مهم است.
مدرک لیسانس در علوم کامپیوتر، فناوری اطلاعات یا یک رشته مرتبط اغلب مورد نیاز است. با این حال، برخی از متخصصان با گواهینامههایی مانند سیسکو CCNA یا CompTIA Network+ وارد این عرصه میشوند.