کارشناس فناوری اطلاعات
کارشناس فناوری اطلاعات (IT) کیست و چه وظایفی دارد؟
فناوری اطلاعات (IT) یک اصطلاح کلی است و اغلب مردم در مورد کاری که یک کارشناس فناوری اطلاعات انجام میدهد، شناخت کافی ندارند. از آنجایی که فناوری اطلاعات بسیاری از جنبههای دنیای کامپیوترها و موارد مرتبط با آن را در بر میگیرد، متخصصان این حوزه مسئول مدیریت سخت افزار، نرم افزار و شبکههای کامپیوتری در یک سازمان هستند. مهندس IT میتواند به عنوان مدیر شبکه، تحلیلگر امنیت اطلاعات، تحلیلگر فناوری اطلاعات و مدیر پروژه فناوری اطلاعات مشغول به کار شود. بازار کار شغل کارشناس آی تی با تقاضای بالایی همراه است، زیرا بقای کسب و کارهای امروزی بر حفظ و پردازش صحیح دادهها و شبکههای کامپیوتری و اینترنتی استوار است.
فناوری اطلاعات (IT) چیست؟
حوزه فناوری اطلاعات اغلب با سیستمهای کامپیوتری، سخت افزار، نرم افزار و شبکههای مربوط به پردازش و توزیع دادهها مرتبط است. اینها شامل سخت افزارهای شبکه مانند سرورها و روترها و نرم افزارهایی است که امکان برقراری ارتباط از طریق انواع شبکهها و اینترنت را فراهم میکند.
تمرکز اصلی کارشناس فناوری اطلاعات روی طراحی، نصب، مدیریت و عیب یابی کامپیوترها و اجزای شبکه است. متخصصان فناوری اطلاعات در درون تیمها کار میکنند و نقش بزرگی در سازمانها با هر اندازه و مقیاسی دارند. حوزه کاری که مهندس فناوری اطلاعات پوشش میدهد را میتوان به سه دسته اصلی زیر تقسیم کرد:
- عملیات فناوری اطلاعات: اینها فعالیتهای روزانه متخصصان فناوری اطلاعات هستند که به تست امنیتی، مدیریت دستگاه و پشتیبانی فنی مربوط میشوند.
- حاکمیت فناوری اطلاعات: اینها فرآیندهایی هستند که یک سازمان برای اطمینان از عملکرد سیستمها مطابق با مقررات انجام میدهند.
- زیرساخت فناوری اطلاعات: زیرساخت به سخت افزار و دستگاههای فیزیکی مانند لپ تاپ، دسکتاپ، سیستم تلفن و سرور اطلاق میشود.
شرح وظایف کارشناس فناوری اطلاعات
وظایف اصلی مهندس IT شامل موارد زیر هستند:
- طراحی روشهایی برای جمع آوری و بازیابی دادهها
- سازماندهی اطلاعات با تجزیه و تحلیل، تفسیر و طبقه بندی
- تهیه گزارش با جمع آوری، تجزیه و تحلیل و خلاصه کردن اطلاعات
- حفظ سوابق تاریخی با مستندسازی تغییرات و بازبینیهای سیستم
- ایجاد و اصلاح پایگاه داده به همراه تحلیلگران و برنامه نویسان
- توسعه و آزمایش راه حلها و سیستمهای نوآورانه و جدید
- ترویج و پیاده سازی فنآوریهای جدید برای افزایش تجربه کاربری
- حفظ و اجرا سیاستها و رویههای استاندارد فناوری اطلاعات
- بررسی و ارزیابی عملکرد منظم پرسنل بخش IT
- انجام ممیزی فناوری اطلاعات، بررسی و ارزیابی کنترلها
- ایجاد و تنظیم بودجه برای پروژهها و عملیات فناوری اطلاعات
- انجام فعالیتهای پشتیبانی اداری بخش آی تی
مهارتهای یک مهندس آی تی
در نظر گرفتن علاقه و مهارت در مهارتهای فنی و مهارتهای نرم به متخصص آی تی کمک میکند تا بتواند در موقعیتهای شغلی مختلف موفق عمل کند. درحقیقت، این مهارتهای فردی هستند که رزومه کاری یک مهندس IT را متمایز میکنند. برای درک بهتر مهارتهای خود در این حوزه میتوانید از تستهای استعدادیابی استفاده کنید.
مهارتهای فنی
مهارتهای سخت یا فنی در صنعت آی تی اهمیت زیادی دارد. یک کارشناس فناوری اطلاعات باید دانش زمینه در حوزه تخصصی خود داشته باشد تا بتواند وظایف خود را به نحوه احسن انجام دهد. مهارتهای فنی اغلب شامل موارد زیر هستند:
- نگارش فنی
- مدیریت رسانههای اجتماعی
- کد نویسی
- تنظیمات شبکه
- استقرار سخت افزار
- دانش سیستم عامل
- مدیریت پایگاه داده
مهارتهای نرم
در حالی که حوزه فناوری اطلاعات به مهارتهای فنی وابسته است، اما مهارتهای نرم به همان اندازه نیز برای کارفرمایان بالقوه مهم هستند. مهارتهای مهم یک متخصص IT عبارتند از:
- ارتباطات
- سازمان دهی
- تواناییهای تحلیلی
- خلاقیت
- مدیریت پروژه
- حل مسئله
- مدبر بودن
- رهبری
- انعطاف پذیری
تحصیلات مورد نیاز برای کارشناس فناوری اطلاعات
رشته IT از زیرگروه رشته ریاضی و فیزیک است. دانش آموزان بعد از قبولی در کنکور ریاضی میتوانند برای رشته فناوری اطلاعات درخواست دهند. دانشجویان میتوانند در مقاطع تحصیلی بالاتر از جمله کارشناسی ارشد و دکتری نیز تحصیل کنند. در مقاطع ارشد و دکتری میتوان در گرایشهای تجارت الکترونیکی، مدیریت سیستمهای اطلاعاتی، سیستمهای تکنولوژی اطلاعات (ITS)، سامانههای شبکهای، سیستمهای چند رسانهای، معماری سازمانی تحصیل کرد. مشاوره و منتورینگ به شما کمک میکند تا انتخاب رشته خوبی انجام دهید تا آینده تحصیلی و شغلی مناسبی را برای خود رقم بزنید.
تست شخصیت شناسی کارشناسان IT موفق
طبق تست شخصیت شناسی دیسک، کارشناس فناوری اطلاعات شخصیت CS دارد. شخصیت CS بر وظیفه شناسی (C) و ثبات (S) تأکید میکند و با قابلیت اطمینان، کمال گرا بودن و مسئولیت در قبال هم تیمیهای خود تعریف میشود. آنها بسیار مسئولیت پذیر هستند و در محیطهای حرفهای پیشرفت میکنند. شخصیتهای CS میتوانند خجالتی باشند و وقتی نیازی به سؤال کردن ندارند احساس راحتی بیشتری میکنند. تکیه بر مهارتها و رشد مداوم در یادگیری باعث میشود این افراد احساس رضایت بیشتری داشته باشند. آنها باید در یک محیط منظم کار کنند که ثبات و امنیت را ارتقا دهد.
آینده شغلی و بازار کار کارشناس فناوری اطلاعات
مشاغل حوزه فناوری تقاضای بالایی دارند، زیرا تمام حوزههای زندگی بشر و اقتصاد جهانی به طور فزایندهای به دیجیتالی شدن متکی هستند. علاوه بر این، فناوری اطلاعات به طور مداوم در حال تکامل است. در حالی که به نظر میرسد بسیاری از افراد در حال حاضر در مشاغل مختلفی در فناوری اطلاعات تخصص دارند، اما یافتن استعدادهای درخشان هنوز دشوار است. به همین دلیل است که استعدادیابی شغلی میتواند راهی برای شناسایی استعدادهای این حوزه باشد.
در نظرسنجی اخیر Deloitte، نزدیک به 90 درصد از رهبران صنعت فناوری، جذب و حفظ استعدادها را چالشی برای سازمان خود نامیدند. پیش بینی نرخ رشد شغلی متخصص فناوری اطلاعات از سال 2018 تا 2028 حدود 10 درصد خواهد بود. حدود 83100 شغل جدید برای متخصصان فناوری اطلاعات در دهه آینده پیش بینی میشود.
حقوق و درآمد کارشناس فناوری اطلاعات
حقوق و درآمد کارشناس آی تی در ایران خوب است. متخصصان این حوزه تقاضای زیادی در بازار کشور دارند و میتوانند بسته به تجربه و تحصیلات دستمزد مختلفی دریافت کنند. در ادامه میانگین حقوق سالانه انواع گرایشهای شغلی حوزه فناوری اطلاعات در ایالات متحده آمده است:
- متخصص پشتیبانی محصول: 71139 دلار
- تحلیلگر پشتیبانی دسکتاپ: 76221 دلار
- تحلیلگر سخت افزار: 85579 دلار
- مدیر سیستم: 99399 دلار
- تحلیلگر سیستم: 109531 دلار
- اسکرام مستر: 109071 دلار
- تحلیلگر رایانش ابری: 100981 دلار
- مدیر پایگاه داده: 103977 دلار
- مهندس سیستم: 109392 دلار
- مهندس شبکه: 118750 دلار
- مهندس قابلیت اطمینان سایت: 119011 دلار
- مهندس امنیت شبکه: 117636 دلار
- مهندس کلان داده: 121484 دلار
- معمار امنیتی: 166919 دلار
- معمار شبکه: 132860 دلار
- مدیر امنیت سیستمهای اطلاعاتی: 127895 دلار
کلام اخر
کارشناس فناوری اطلاعات متخصصی است که وظیفه ایجاد، تست، نصب، تعمیر و نگهداری سخت افزار و نرم افزار، دادهها را دارد. برخی از سازمانها یک تیم فناوری اطلاعات داخلی دارند، در حالی که مشاغل در مقیاس کوچکتر ممکن است با مهندس آی تی به صورت فریلنسری همکاری کنند. با تحصیل در رشته فناوری اطلاعات میتوانید به یک کارشناس ای تی تبدیل شوید و سازمانی که در آن مشغول به کار خواهید شد را متحول کنید. برای کسب مشاوره و استفاده از پکیجهای استعدادیابی با مشاوران ما در سیناتلنت تماس بگیرید.
سوالات متداول
کارشناس فناوری اطلاعات مسئول مدیریت و نگهداری سیستمهای کامپیوتری، شبکهها و زیرساختهای فناوری یک سازمان است. آنها مشکلات فنی را عیب یابی میکنند، اقدامات امنیتی را اجرا خواهند کرد و عملکرد کلی سیستمهای فناوری اطلاعات را تضمین میکنند.
مسئولیتهای کلیدی شامل نصب و پیکربندی سخت افزار و نرم افزار، عیب یابی مشکلات فنی، ارائه پشتیبانی فنی برای کاربران نهایی، تضمین امنیت دادهها و اجرای سیاستهای فناوری اطلاعات است.
مهارتها معمولاً شامل مهارت در ارتباطات، مدیریت سیستم، عیب یابی سخت افزار و نرمافزار، امنیت سایبری، نصب و عیب یابی شبکه، دانش زبانهای برنامه نویسی و مهارت پشتیبانی از مشتریان است.