دیجیتال مارکتینگ دیگر یک صنعت خاص نیست! این حوزه اکنون به بخشی جدایی ناپذیری از فعالیتهای بازاریابی در سراسر صنایع تبدیل شده است تا مشتریان بالقوه را به تعامل قویتر تشویق کند، ترافیک بیشتری را جذب کند و سرنخهای با کیفیت تولید کند. برندهایی که میخواهند در دنیای دیجیتالی امروزی موفق شوند به دیجیتال مارکتر نیاز دارند تا بتوانند محصولات و خدماتشان را به صورت آنلاین ارائه دهند. کارشناس دیجیتال مارکتینگ باید اصول بازاریابی در فضای آنلاین را درک کند و مهارتهای مربوط به خلاقیت و حل مسئله داشته باشد. در ادامه به اهمیت و مسیر شغل دیجیتال مارکتر یا بازاریاب دیجیتال میپردازیم.
دیجیتال مارکتینگ به هر شکلی از بازاریابی گفته میشود که به صورت آنلاین با کمک موبایل، لپ تاپ، اینترنت و غیره انجام خواهد شد. دیجیتال مارکتینگ میتواند شامل بهینه سازی موتور جستجو (سئو)، بازاریابی محتوا، بازاریابی شبکههای اجتماعی، بازاریابی پرداخت به ازای کلیک (PPC)، بازاریابی وابسته (افیلیت)، تبلیغات بومی، اینفلوئنسر مارکتینگ، اتوماسیون بازاریابی و سایر موارد باشد.
نقش یک دیجیتال مارکتر این است که به کسب و کارها کمک کند تا آگاهی از برند را افزایش دهند تا بتوانند مشتریان جدیدی به دست آورند. در اصل، دیجیتال مارکتر همان کاری را انجام میدهند که بازاریابان سنتی به اجرا در میآورند، اما تنها تفاوت این است که این کار را از طریق کانالهای آنلاین انجام خواهند داد. به عبارتی، یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ در استفاده از کانالها یا پلتفرمهای دیجیتال برای تبلیغ محصولات، خدمات و برندها تخصص دارد. با استعدادیابی میتواند فهمید که آیا تواناییهای لازم برای ورود به شغل را دارید یا خیر.
دیجیتال مارکترها از تجزیه و تحلیل دادهها برای شناسایی مخاطبانی که احتمالاً به محصولات یا خدمات سبک کسب و کار خاص علاقه مند هستند برای برندسازی استفاده میکنند. در مرحله بعد، آنها با تمرکز بر نقاط دردناک و مشکلاتی که محصول برای مشتریان حل میکند، کسب و کار را به مرحله جدید هویت سازی در فضای آنلاین سوق میدهد. سپس، بازاریابان دیجیتال شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) را برای اندازه گیری عملکرد کمپین بازاریابی تنظیم میکنند. KPIهای رایج افزایش فروش یا بهبود ترافیک وبسایت هستند.
بازاریابان دیجیتال مسئول برنامه ریزی، اجرا و نظارت بر کمپینهای بازاریابی آنلاین هستند. آنها از کانالهای دیجیتالی مختلف مانند موتورهای جستجو، شبکههای اجتماعی، ایمیل و وبسایتها برای دستیابی به مخاطبان هدف استفاده میکنند. با مشاوره و منتورینگ میتوانید درک بهتری از وظایف و مسئولیتهای دیجیتال مارکتر داشته باشید.
در ادامه به برخی از نقشها و مسئولیتهای یک بازاریاب دیجیتال اشاره میکنیم:
در ایران چیزی به عنوان رشته تحصیلی دیجیتال مارکتینگ وجود ندارد و افراد این دانش را در اموزشگاهها، آکادمیها و آژانسهای خصوصی دریافت میکنند؛ اما در بسیاری از کشورهای پیشرفته مانند آمریکا، کانادا، استرالیا و سایر موارد، دورههای تحصیلی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را ارائه میدهند.
همچنین مقاطع تحصیلی کوتاه مدت یک تا دو ساله در کشورهای توسعه یافته در اختیار دانشجویان قرار میگیرند. با این حال، افرادی که در رشتههای کسب و کار، بازاریابی، تجارت، کامپیوتر و فناوری اطلاعات (IT) تحصیل میکنند، این امکان را دارند با دانش پیش زمینهای خود وارد این حوزه شغلی شوند. استعدادیابی شغلی به شما کمک میکند تا رشته تحصیلی مناسب برای تبدیل شدن به یک دیجیتال مارکتر را پیدا کنید.
بازاریابی دیجیتال به مهارتهای فنی، خلاقانه، ارتباطی، تحلیلی و حل مسئله نیاز دارد. در ادامه به برخی از مهارتهای ضروری مورد نیاز برای دیجیتال مارکترها اشاره میکنیم:
متخصصان دیجیتال مارکتینگ براساس «تست دیسک» در دسته شخصیتهای DI قرار میگیرد. سبک DI دارای شخصیت غالب (D) همراه با نفوذ (I) است. شخصیتهای نوع DI به عنوان افراد حرفهای کنشگرا و مشتاق کار میکنند. آنها خلاقیت و مهارتهای نوآوری را به محیط کار میآورند و همیشه به دنبال ایدههای جدید هستند. این افراد تمرکز بالایی دارند و به خوبی در تیمهایی مختلف ارتباط موثر برقرار میکنند. انواع DI با تغییر، هیجان و خودانگیختگی به جای مشاغل آهسته یا خسته کننده رشد میکنند.
فرصتهای شغلی در حوزه دیجیتال مارکتینگ فراوان است و پیش بینی میشود که همچنان در حال رشد باشد. طبق آمار اداره آمار کار ایالات متحده، تقاضا برای مدیران بازاریابی تا سال 2029 هفت درصد رشد خواهد کرد. علاوه بر این، چشم انداز حقوق و دستمزد بازاریابی دیجیتال نیز امیدوار کننده است، زیرا فضای آنلاین فرصت های بیشماری را جلوی پای شرکتها و سازمانها قرار میدهد.
دیجیتال مارکترها میتوانند در نقشهای مختلفی به شرح زیر مشغول به کار شوند:
صنعت بازاریابی دیجیتال به طور مداوم با فناوریهای جدید و روندهای نوظهور در حال تحول است. برخی از فناوریهای نوظهور و گرایشهای بازاریابی دیجیتال شامل هوش مصنوعی، جستجوی صوتی و واقعیت افزوده هستند. همه گیری کووید-19 همچنین به طور قابل توجهی بر بازاریابی دیجیتال تأثیر گذاشته است و مشاغل بیشتری وارد حوزه آنلاین شدهاند. در حالی که فرصتهای زیادی در صنعت دیجیتال مارکتینگ وجود دارد، چالشهای متعددی مانند افزایش رقابت و نیاز دائمی به انطباق با فناوریها و روندهای جدیدی نیز هستند. همچنین بر اساس دادهها، میانگین دستمزد متخصصان دیجیتال مارکتینگ 72750 دلار آمریکا بوده است.
دیجیتال مارکتینگ یک زمینه سریع و در حال رشد است به متخصصان بیشتری در آینده نیاز دارد. این نیاز به مهارت های فنی، خلاقیت و اشتیاق برای تبدیل شرکتها به برندهای پولساز دیجیتال مارکترها وابسته است. بازاریابی دیجیتال فرصتهای زیادی برای یافتن شغل با درآمد خوب برای صنایع مختلف دارند. سازمانهای مالی، بهداشت، آموزش و ورزش همگی به دنبال متخصصان با استعداد در حوزه دیجیتال مارکتینگ هستند. برای اینکه بدانید در این حوزه استعداد دارید از کارشناسان و مشاوران ما در سیناتلنت کمک بگیرید.
مهارتهای کلیدی برای بازاریابان دیجیتال شامل مهارت در رسانههای اجتماعی، ایجاد محتوا، سئو، تجزیه و تحلیل دادهها، بازاریابی ایمیلی و درک خوب از پلتفرمهای تبلیغات دیجیتال است. مهارتهای ارتباطی و تحلیلی قوی نیز بسیار مهم هستند.
بازاریابان دیجیتال از کانالهای آنلاین برای تبلیغ محصولات یا خدمات استفاده میکنند. این کانالها شامل ایجاد و اجرای استراتژیهای بازاریابی، تجزیه و تحلیل دادهها، مدیریت کمپینهای آنلاین و بهینه سازی برای عملکرد بهینه است.
افرادی که در رشتههای کسب و کار، بازاریابی، تجارت، کامپیوتر و فناوری اطلاعات (IT) تحصیل میکنند، این امکان را دارند با دانش پیش زمینهای خود وارد حوزه دیجیتال مارکتینگ شغلی شوند.