آزمون هدایت تحصیلی چیست؟
هنوز هم نام آزمون و امتحان که میآید، انگار به دل آدم ترس و استرس میاندازد اما امروز میخواهیم دربارهی آزمونی صحبت کنیم که شرکت در آن استرس و نگرانی ندارد! میتوانید منظرمان را حدس بزنید؟ بله! آزمون هدایت تحصیلی. آزمون هدایت تحصیلی برای کمک به انتخاب رشته نهم به دهم برگزار میشود و هدف از برگزاری آن این است که هر یک از دانشآموزان بتوانند استعداد و علاقه و تیپ شخصیتی خود را بشناسند و با توجه به این عوامل در کنار توجه به بازار کار انتخاب رشته درست و آگاهانه برای ورود به دوره متوسطه دوم داشته باشند. ناگفته پیداست که آزمون هدایت تحصیلی در نهایت بر رشته دانشگاهی و آیندهی دانشآموزان تأثیر مهمی دارد.
معرفی و آشنایی با فرایند آزمون هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی فرآیندی است که با ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره به دانشآموز کمک میکنیم تا علاقه، استعداد و تیپ شخصیتی خود را بشناسد و با توجه به شناختی که از خود و بازار کار و جامعه دارد، انتخاب رشته نهم به دهم را انجام دهد. علاوه بر این، آزمون هدایت تحصیلی اولویتبندیهای دانشآموز را نشان میدهد و به رفع سردرگمی او کمک میکند.
از اجرای هدایت تحصیلی پایه نهم اینطور می توان برداشت کرد که آزمون هدایت تحصیلی راهکاری است که وزارت آموزش و پرورش پیش روی دانشآموز گذاشته است تا هم دانشاموز بتواند نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد و هم رشتههای انتخابی را ساماندهی میکند. علاوه بر اینها، آموزش و پرورش در این فرایند ظرفیت مدارس، ظرفیت هر رشته و وضعیت بازار کار را نیز در نظر میگیرد و در نهایت میخواهد به دانشآموزان کمک کند تا انتخاب رشته آگاهانه و هدفمند باشد.
در سالهای گذشته، برای دریافت فرم هدایت تحصیلی پایه نهم و انجام مراحل آن سامانه همگام و پادا در نظر گرفته شده بود اما در سال جاری با توجه به تغییرات سامانهای آموزش و پرورش، صفر تا صد فرایند هدایت تحصیلی و انجام آزمونها در سامانه پنجره واحد خدمات الکترونیک آموزش و پرورش انجام میشود. دانش آموزان باید از این به بعد برای شرکت در فرایند هدایت تحصیلی به سایت mymedu.ir مراجعه کنند.
اهداف انجام فرآیند هدایت تحصیلی چیست؟
حالا که تا اینجا با ما همراه بودهاید و میدانید آزمون هدایت تحصیلی چیست و چه فرایندی دارد، شاید این سؤال برایتان پیش آمده باشد که هدایت تحصیلی با چه هدفی انجام میشود؟ اگر بخواهیم یکراست برویم سر اصل مطلب، باید گفت که اهداف انجام فرایند هدایت تحصیلی عبارت است از:
- شناسایی علاقه، استعداد، توانمندیها و تیپ شخصیتی دانشآموزان
- کمک، راهنمایی و مشاوره به دانشآموزان در انتخاب آگاهانه مسیر تحصیلی و شغلی
- کمک، راهنمایی و مشاوره به دانشآموزان در راستای سیاستهای آموزشی کشور
نکتهی شایان توجه این است که دانشآموزان باید به دانشآموزان کمک کنیم تا با تمام رشتههای تحصیلی و مشاغل مرتبط با آنها آشنا شوند تا بتوانند با توجه به علاقه، استعداد، تیپ شخصیتی خود و نیاز بازار کار انتخابی درست و آگاهانه داشته باشند.
عوامل تأثیرگذار بر فرآیند هدایت تحصیلی چیست؟
همانطور که گفتیم، هدایت تحصیلی در واقع، برنامهریزی هدفمندی است که با در نظر گرفتن عوامل مختلف امتیازدهی میشود. علاوه بر این، در فرایند هدایت تحصیلی اولویتبندیهای دانشآموز نیز به او اعلام میشود. در جدول زیر عوامل مؤثر بر آزمون هدایت تحصیلی و سهم هر کدام از عوامل را در این فرایند مشاهده میکنید.
عوامل مؤثر بر فرایند هدایت تحصیلی | میزان تأثیرگذاری |
نمرات دوره متوسطه اول | 35 درصد |
آزمون هوش و استعداد | 15 درصد |
آزمون رغبتسنجی | 15 درصد |
نظر دبیران | 10 درصد |
نظر والدین | 10 درصد |
نظر مشاور مدرسه | 10 درصد |
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، تمام آزمونهای هدایت تحصیلی در سامانه پنجره واحد خدمات الکترونیک آموزش و پرورش به آدرس my.medu.ir انجام می شود و دانشآموزان میتوانند با وارد کردن کدملی و سریال شناسنامه خود، وارد این سامانه شوند.
اولویتبندی رشتهها برحسب فرآیند هدایت تحصیلی
با وجود این که در فرایند آزمون هدایت تحصیلی و اولویتبندی رشتههای انتخابی بر اساس علایق و تواناییهای دانش آموزان انجام می شود، اما همانطور که گفتیم، کسب حد نصابی از نمرات دروس تخصصی برخی از رشتهها و شاخههای تحصیلی نیز بسیار مهم و تاثیرگذار است.
پدر و مادرها و مشاوران هم میتوانند اطلاعاتی که درباره رشتههای مختلف دارند را در اختیار دانشآموزان بگذارند و در حد توان خود به آنها کمک کنند. اما علاقه، استعداد، تیپ شخصیتی و نظر والدین و مشاور مدرسه، همهی ماجرا نیست، یک موضوع مهم دیگر این است که دانشآموز باید حداقل نمره لازم برای ورود به هر رشته را کسب کند. در ادامه با حداقل نمره لازم برای ثبت نام در هر رشته آشنا میشویم.
حداقل نمره دریافتی برای انتخاب رشتههای نظری
فارغ از نتایج آزمونهای هوش و استعداد، علاقه یا رغبتسنجی و نظر والدین و مشاور مدرسه، نمرههای دانشآموزان نیز در فرایند هدایت تحصیلی مهم و تعیینکننده هستند. در ادامه با جزئیات این موضوع آشنا میشویم:
- برای انتخاب رشته ریاضی و فیزیک، باید میانگین نمرات سه ساله دوره متوسطه اول در درس ریاضی حداقل 14 و در درس علوم حداقل 13 باشد.
- برای انتخاب رشته علوم تجربی، باید میانگین نمرات سه ساله دوره متوسطه اول در درس ریاضی حداقل ۱۳ و در درس علوم تجربی حداقل ۱۴ باشد.
- برای انتخاب رشته علوم انسانی، باید میانگین نمرات سهساله دوره متوسطه اول در درس زبان و ادبیات فارسی حداقل 14، در مطالعات اجتماعی حداقل ۱۳ و در درس عربی حداقل ۱۲ باشد.
- برای انتخاب رشته علوم و معارف اسلامی، باید میانگین نمرات سهساله دوره متوسطه اول در درس معارف اسلامی 14، در درس زبان و ادبیات فارسی 13 و در درس عربی 12 باشد.
حداقل نمره برای ورود به رشته فنی و حرفهای
جزئیات نمرههای قبولی برای انخاب رشتههای فنی و حرفهای به شرح زیر است:
- برای قبولی در رشتههای زیرشاخه خدمات باید نمره درس ریاضی حداقل 10 و نمره دروس هنر و کار و فناوری حداقل 12 باشد.
- برای قبولی در رشتههای زیرشاخه هنر لازم است که نمره دروس علوم و ریاضی حداقل 10 و نمره دروس هنر و کار و فناوری حداقل 12 باشد.
- برای قبولی در رشتههای زیر شاخه صنعت حداقل نمره ۱۲ در دروسفرهنگ و هنر و کار و فناوری و حداقل نمره 10 در دروس ریاضی و علوم باشد.
- برای قبولی در رشتههای زیر شاخه صنعت لازم است حداقل نمره دروس هنر و کار و فناوری 12 و حداقل نمره درس علوم ۱۰ باشد.
حداقل نمره دریافتی برای انتخاب رشتههای گروه کار و دانش
اگر میخواهید یکی از رشتههای کار و دانش را انتخاب کنید و از جزئيات حداقل نمرات لازم برای انتخاب رشته کار و دانش خبر ندارید، این قسمت را بخوانید:
- برای انتخاب رشتههای زیر شاخه هنر لازم است میانگین نمره سهساله متوسطه اول در دروس هنر و کار و فناوری حداقل 12 و تمره درس ریاضی حداقل ۱۰ باشد.
- برای انتخاب رشتههای زیرشاخه کشاورزی لازم است میانگین نمره سهساله دوره متوسطه اول در دروس هنر و علوم حداقل 10 و در درس کار و فناوری حداقل 12 باشد.
- برای انتخاب رشتههای زیر شاخه خدمات لازم است میانگین نمرات دوره متوسطه اول در دروس هنر و کار و فناوری حداقل 12 و در درس ریاضی حداقل 10 باشد.
- برای انتخاب رشتههای زیرشاخه صنعت لازم است میانگین نمرات دوره سهساله متوسطه اول در درس کار و فناوری حداقل 12 و برای دروس هنر و ریاضی حداقل 10 باشد.
معمولا آموزش و پرورش پس از انجام صفر تا صد فرایند هدایت تحصیلی، نتایج آن را از طریق فرم هدایت تحصیلی اعلام میکند. دانشآموزان هم هنگام ثبتنام در پایه دهم یا در آغاز دوره متوسطه دوم باید این فرم را همراه خود داشته باشند و به مدرسه تحویل بدهند و ثبت نام با توجه به اولویتبندی انجام میشود.
میتوانید از سینا تلنت کمک بگیرید
همانطور که میدانید، علاقه، هوش و استعداد و تیپ شخصیتی در کنار نمرات دوره متوسطه اول در فرایند دایت تحصیلی و انتخاب رشته نهم به دهم نقش دارند. در این مسیر پدر و مادرها و مشاوره مدرسه نیز به شما کمک میکنند اما اگر هنوز هم احساس میکنید که سردرگم هستید و برای استعدادیابی و شخصیتشناتسی به راهنمایی و مشورت کارشناسان باتجربه نیاز دارید، ما در سینا تلنت همراه و همدل خانوادهها و دانشآموزان هستیم تا کمک کنیم با انتخاب رشته آگاهانه و متناسب با هوش و استعداد و شخصیت خود با خیال راحت طعم شیرین موفقیت را بچشند و در نهایت، خشنود و سربلند باشند.
جمعبندی
فرایند هدایت تحصیلی نوعی راهنمای برای انتخاب مسیر تحصیلی است و با هدف کمک به دانشاموزان برای انتخاب رشته آگاهانه و پیش از ورود به دوره متوسطه دوم انجام میشود.ازمون هدایت تحصیلی و تحلیل نتایج آن مهمترین بخش فرایند هدایت تحصیلی است و انتخاب رشته نهم به دهم نیز براساس اولویتبندیهایی که در نهایت در فرم هدایت تحصیلی تعیین میشود، انجام میگیرد. نتایج آزمونهای هوش و استعداد و علاقه و رغبتسنجی در کنار نظر دبیران و مشاور مدرسه در آزمون هدایت تحصیلی اثر میگذارد اما این همهی ماجرا نیست و نمرات دوره متوسطه اول نیز در ورود دانشاموز به هر یک از رشتههای نظری، فنی و حرفهای و کار و دانش مؤثر است که جزئیات آن را توضیح دادیم. اگر در فرایند هدایت تحصیلی و انتخاب رشته نهم به دهم و برای استعدادیابی و شخصیتشناسی خودتان یا فرزندتان به کمک افراد متبحر نیاز دارید، ما در سینا تلنت در کنار شما هستیم تا برای این تصمیم سرنوشتساز آگاهانه و با آرامش خاطر انتخاب کنید.
بدون دیدگاه