استعدادیابی چیست؟
یکی از مهمترین سؤالهای والدین، دانشآموزان و فارغ التحصیلان دانشگاهها این است که استعدادیابی چیست؟ و برای همین تصمیم گرفتیم که در این نوشته دربارهی مفهوم استعدادیابی صحبت کنیم.
هر انسانی دارای استعدادهای ذاتی و منحصربه فردی است که او را از دیگران متمایز میکند. شناسایی استعدادها و توانمندیهای هر فرد باعث میشود که او بتواند رسالت زندگی خود را آسانتر پیدا کند و در مسیر درست قرار بگیرد.
چارلز دوهیگ در کتاب قدرت عادتها خاطرنشان میکند که وقتی در یک حوزه استعداد داریم یعنی به صورت بالقوه، شبکهی عصبی برای آن حوزه در مغز ما وجود دارد. با شناخت و به کارگیری استعدادها، این شبکههای عصبی فعال میشود.برای فرد بااستعداد در کمترین زمان و با کمترین میزان تلاش بهترین عملکرد رقم میخورد.
مفهوم استعدادیابی چیست؟ استعداد یعنی چه؟
استعداد یعنی توانایی و قابلیت ذاتی و البته پنهانی در وجود هر فرد. مهمترین اقدام قبل از به کارگیری استعدادها، بررسی تعریف استعدادیابی، کشف و نحوهی شناسایی استعدادها است. اینکه تعریف استعدادیابی چیست؟ و چطور میشود مفهوم استعدادیابی را با شیوهای درست به اجرا درآورد، یکی از نگرانیهای والدین، روان شناسان و کارشناسان منابع انسانی کسب و کارها است. مفهوم استعدادیابی یعنی کشف ظرفیتهای ویژه هر فرد برای شکوفایی استعدادهایش.
آزمون استعدادیابی از کجا آمد؟
سالها پیش، یکی از فارغالتحصیلان دانشگاههاروارد به نام جانسون اوکانر، در شرکت جنرال موتور متوجه شد بعضی از کارمندان از کار خود راضی نیستند. مدتی آنها را زیر نظر گرفت و پی برد که این کارمندان اکثر اوقات خسته و افسردهاند و کارشان را دوست ندارند. در نتیجه راندمان کاریشان خیلی کم بود.
اوکانر از مدیران شرکت درخواست کرد تا اجازه بدهند که کارمندان مدتی در بخشهایی فعالیت کنند که خودشان هم به آن علاقه دارند. نتیجه کار فوق العاده بود. هم راندمان کاریشان افزایش یافت و هم روحیهشان خیلی بهتر شد. طرح آزمایشی استعدادیابی جانسون اوکانر و نتایج آن باعث شد آزمون استعدادیابی به وجود بیاید.
مزیتهای استعدادیابی چیست؟
از جمله مزایای استعدادیابی در زندگی فردی، احساس رضایت از زندگی و هدفمندی است. اگر هر فردی خود و استعدادها و علاقهمندیهایش را بشناسد مسیر و هدف درست را انتخاب میکند و در نتیجه زودتر به موفقیت میرسد.
اهمیت استعدادیابی تحصیلی در این است که بر آینده شغلی تآثیر میگذارد. اگر استعدادیابی دانشآموزان با روش درست انجام نشود و انتخاب رشته تحصیلی براساس استعداد، علاقه، تیپ شخصیتی و توانمندیهای فرد نباشد، فرد در آینده و در زندگی شغلی خود موفق نخواهد بود.
استعدادیابی دانشآموزان اهمیت ویژهای دارد. با این حال، اگر استعدادیابی تحصیلی در دوران متوسطه بهدرستی انجام نشده باشد، میتوان از استعدادیابی دانشجویی کمک گرفت. از این طریق، دانشجو متوجه میشود که اگر در جای درست خود قرار نگرفته است، میتواند تغییر رشته بدهد.
استعدادیابی شغلی باعث میشود هر فرد در سازمان بتواند در حوزهای فعالیت کند که در آن استعدد و توانمندی دارد و به آن علاقهمند است.
از طرفی، اگر افراد براساس علایق، استعدادها و تیپ شخصیتی خود مشغول به کار باشند، راندمان کاری بالاتری خواهند داشت و در نتیجه استعدادیابی شغلی هم برای افراد و هم برای سازمانها مفید است.
استعداد یابی مخصوص سن، قشر، طبقه اجتماعی خاصی نیست و هیچ وقت برای شناسایی استعدادها دیر نیست.
راه و رسم استعدادیابی چیست؟
طبق ادعای مدیر آژانس جهانی استعدادیابی، سابقه استعدادیابی به بیش از 80 سال میرسد. استعداد، توانایی ذاتی، طبیعی و هدیه ای الهی است که به همه انسانها داده شده است. اما نکته اینجاست که هر کسی استعداد خاص خودش را دارد. در حقیقت انسانی که هیچ استعدادی نداشته باشد، اصلاً وجود ندارد نکته جالب توجه این است که طبق تحقیقات انجام شده، 97 درصد انسانها از وجود استعدادهای خود خبر ندارند! زیرا اساساً استعداد ماهیت پنهانی دارد و به همین دلیل باید ابتدا استعدادها را شناسایی و کشف کرد و سپس آنها را پرورش داد و تقویت کرد.تنها 3 درصد انسانها، به دنبال سؤال استعدایابی چیست؟ نحوه شناسایی استعدادها و کشف آنها هستند.از آنجایی که استعداد ماهیت ذاتی دارد، در هر مقطع زندگی پایدار است و در هر سنی وجود دارد. اگر چه بهترین زمان برای استعداد یابی فاصله سنی 3 تا 6 سال است. به عبارت دیگر، کسانی که در سنین پایینتر استعداد یابی شوند و در مسیر آن قرار گیرند، احتمالاً در مسیر تحصیلی و شغلی خود در آینده نیز زودتر به سعادت و موفقیت میرسند. با این حال، هیچوقت برای کشف استعداد دیر نیست و این ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است. باورتان نمیشود؟ دو تا مثال از آدمها و برندهای معروف را با هم مرور میکنیم.
اهل کتابخوانی هستید؟ به داستانهای تخیلی علاقه دارید؟ احتمالاً حتی اگر کتابخوان نباشید یا به داستانهای تخیلی علاقه نداشته باشید، باز هم اسم هری پاتر را شنیدهاید. نویسندهی مجموعه داستانهای هری پاتر در سن 32سالگی استعداد نویسندگی خود را کشف کرد!
خوشخوراک هستید و از غذا خوردن لذت فراوان میبرید؟ پس احتمالاً برایتان جالب است اگر بشنوید که صاحب KFC که در 60سالگی استعداد آشپزی خود را کشف کرد.
ما چطور میتوانیم استعداد خود را شناسایی کنیم؟ با آزمون و خطا، مطالعه کتاب، بررسی پژوهشها، گسترش روابط اجتماعی، کمک گرفتن از مشاوران و متخصصان استعدادیابی و انجام تستهای روانشناختی و استفاده از تستهای استعدادیابی از جمله راههای کاربردی در استعدادیابی است. در ادامه با هم میبینیم که راه و روش گام به گام استعدادیابی چیست؟
استعدادیابی در ۴ قدم
قدم اول: توجه به نشانهها
به کارهای روزمرهی خود دقت و توجه کنید. شما احتمالاً به کاری علاقه و استعداد دارید اگر:
- از انجام آن کار احساس رضایت دارید و لذت میبرید.
- هنگام انجام آن گذر زمان را حس نمیکنید.
- در انجام آن کار هم دقت دارید و هم سرعت عمل.
- میتوانید این کار را با کیفیت انجام بدهید.
برای اینکه بتوانید نشانهها را در مسیر درست استعدادیابی هدایت کنید میتوانید از مشاوران با تجربه سیناتلنت کمک بگیرید.
قدم دوم: توجه به اهداف و آرزوها
مرور زندگی آدمهای موفق ما را به این نتیجه می رساند که
- آنها در ابتدا اهداف و آرزوهای کوچک خود را دنبال کردهاند.
- به رضایت درونی خود و کمک به بشریت بیش از هر چیزی اندیشیدهاند.
- میخواهند نیازهای مردم رو برطرف سازند یا مشکلی را حل کنند.
قدم سوم: با والدین، اطرافیان و مشاوران مجرب مشورت کنید
با پرس و جو از پدر و مادر و اطرافیانتان متوجه می شوید که:
- از کودکی برخی از ویژگیها در شما پررنگتر بوده است.
- بهخاطر آن ویژگیها شما را تحسین میکردهاند.
این ویژگیها معمولاً همان استعدادها هستند یا به مهارتهای نهادینهشده تبدیل میشوند. در نتیجه بد نیست که از انواع تست استعدادیابی و مشلوران مجرب کمک بگیرید. از این طریق میتوانید استعداد را شناسایی و تقویت کنید.
قدم چهارم: تمرکز و تلاش مستمر
تمرکز، تلاش مستمر و اصرار و پافشاری تا رسیدن به هدف از ویژگیهای بارز هر فرد بااستعدادی است.
اصولاً اگر استعداد را کشف نکنیم، آن را تقویت نکنیم و به تلاش مستمر ادامه ندهیم، به موفقیت نمیرسیم.
برای رسیدن به هر هدفی شناسایی استعدادها کافی نیست! تلاش، استمرار، تجربهاندوزی و کسب مهارت هم لازم و بسیار ضروری است.
سیناتلنت، همراه شما برای استعدادیابی
ما در سیناتلنت در کنار شما هستیم و خدمات مختلف مربوط به استعدادیابی عرضه میکنیم. اگر نمیدانید که چه استعدادی دارید، استفاده از خدمات مشاوره استعدادیابی را به شما پیشنهاد میکنیم. افتخار میکنیم که مشاوران مجرب و متعهد نیز ما را همراهی و یاری میکنند. اگر در زندگی و برای توسعه فردی سردرگم هستید، اگر دغدغهی انتخاب مسیر تحصیلی دارید یا میخواهید مسیر شغلی آینده را با خیال راحت انتخاب کنید میتوانید از پکیجهای استعدادیابی استفاده کنید.برای مثال تست استعدادیابی تحصیلی برای انتخاب رشته تحصیلی مناسب خودتان به شما کمک میکند. اگر دانشجو هستید و به خدمات مشاوره استعدادیابی دانشجویی نیاز دارید، با خیال راحت روی ما حساب کنید. از آنجایی که استعدادیابی به قشر و سن خاصی تعلق ندارد، افتخار میکنیم که برای استعدادیابی دانشآموزان، استعدادیابی شغلی، استعدادیابی تحصیلی، استعدادیابی شغلی و استعدادیابی فردی در خدمت شما عزیزان باشیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با سیناتلنت در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه