طراح وب سایت کسی است که در ایجاد و طراحی سایت تخصص دارد. این نقش شامل ترکیب مهارتهای خلاقانه و فنی برای توسعه سایتهای بصری جذاب و کاربردی است که نیازهای مشتریان یا سازمانها را برآورده میکند. طراح وبسایت روی جنبههای مختلف توسعه وب از جمله طراحی چیدمان، طراحی گرافیکی، طراحی تجربه کاربری (UX) و طراحی رابط کاربری (UI) کار میکند. به عبارتی، اگر طراح سایت نباشد، هیچ وبسایتی در فضای اینترنتی وجود نخواهد داشت. در این مقاله از وبسایت «سیناتلنت» به در مورد شغل طراح وب سایت صحبت میکنیم.
طراحان وب سایت مجموعهای از وظایف و مسئولیتها دارند. نقش یک طراح حول محور ایجاد طرح بندی و جنبههای بصری یک وبسایت میچرخد. هدف آنها اغلب این است که مطمئن شوند که سایت هم از نظر بصری خوشایند و هم کاربرپسند است و بازدیدکنندگان را تشویق میکند تا در سایت بماند. اغلب با تصاویر برند، پالت رنگ، فونت و غیره سروکار دارند. در ادامه به مزایا و معایب شغل طراح سایت اشاره میکنیم:
اگر شما علاقه مند به تبدیل شدن به یک طراح وبسایت هستید، مهارتهای خاصی وجود دارند که میتوانید برای شروع این مسیر شغلی در خود تقویت کنید. این مهارتها شامل مهارتهای نرم و فنی هستند. با استعدادیابی میتوان فهمید که آیا دانش آموزان مهارتها و تواناییهای این شغل را دارند یا خیر. در ادامه به هر دوی این مهارتها اشاره میکنیم.
ویژگیهای شخصیتی خاصی توانایی طراح را برای گذر از چالشها، همکاری با دیگران و ایجاد طرحهای تاثیرگذار افزایش میدهد. با مشاوره و منتورینگ میتوان ویژگیهای شخصیتی افراد برای شغل طراح وب را درک کرد. در ادامه به برخی از مشخصات شخصیتی برای طراحان وب اشاره میکنیم:
مهارتهای فنی، تواناییهای تخصصی هستند که در شاخه طراحی وب قرار میگیرند. از مهارتهای تخصصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
طراحان وب اغلب از نزدیک با تیمهای بازاریابی و فروش همکاری میکنند تا وبسایتی ایجاد کنند که به افزایش تعامل با یک سایت کمک کند. وظایف و مسئولیتهای طراح سایت ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برقراری ارتباط با کپی رایترها، طراحان گرافیک و توسعه دهندگان برای اطمینان از تکمیل به موقع وظایف
برای تبدیل شدن به یک طراح وب سایت باید در رشته مهندسی کامپیوتر، مهندسی نرم افزار و مهندسی فناوری اطلاعات تحصیل کنید. مدرک لیسانس در علوم کامپیوتر آموزش کاملی در مهارتهای محاسباتی، حل مسئله و کار طراحی ارائه میدهد. علاقه مندان باید در کنکور ریاضی شرکت کنند تا خود را برای طراح وبسایت شدن آماده سازند. همچنین علاقه مندان میتوانند در کلاسهای آموزشی یا آموزشگاهها برای دریافت تخصص در طراحی سایت آموزش ببینند. در استعدادیابی شغلی درباره حوزههای تحصیلی و آینده شغلی طراح سایت ارزیابیهای کلی انجام میشوند.
بسیاری از شرکتها و آژانسهای دیجیتال مارکتینگ به تخصص طراح وب سایت نیاز دارند. این شرکتها اغلب طراحانی را برای کار روی پروژههای طیف متنوعی از مشتریان استخدام میکنند. نقشها ممکن است شامل طراحان UI/UX، توسعه دهندگان فرانت اند و طراحان گرافیک باشد. بسیاری از طراحان وبسایت به عنوان فریلنسر یا پیمانکار مستقل کار میکنند. انتظار میرود که چشم انداز اشتغال برای طراحان وب افزایش یابد. بازار کار شغل طراح سایت در ایران نیز بسیار خوب است، زیرا کسب و کارهای زیادی به دنبال داشتن سایت برای ارائه خدمات و محصولات خود هستند.
پیش بینی میشود که اشتغال برای طراحان وب از سال 2021 تا 2031 حدود 23 درصد رشد کند. همانطور که شرکتها و سازمانهای بیشتری روی ساخت پروژههای دیجیتالی پیچیده و بازارهای آنلاین کار میکنند، کار طراحان وب به طور فزایندهای برای عملکرد روزانه بخشهای بزرگ اقتصاد اهمیت بیشتری پیدا میکند. درآمد طراح وب سایت به سطح تحصیلات، تجربه و تخصص او بستگی دارد. درمجموع، درآمد این متخصصان به دلیل تقاضای بالا بسیار خوب است.
مهارتهای ضروری برای یک طراح سایت شامل مهارت در ابزارهای طراحی گرافیکی، دانش اصول طراحی وب، مهارتهای کدنویسی HTML و CSS، درک تجربه کاربری (UX) و طراحی رابط کاربری (UI)، خلاقیت و مهارتهای ارتباطی موثر است.
طراحی تجربه کاربری (UX) بر بهبود تجربه کلی کاربری با یک وبسایت یا برنامه متمرکز است. از سوی دیگر، طراحی (رابط کاربری) UI شامل طراحی عناصر خاصی مانند دکمهها، فرمها و منوهای ناوبری است که کاربران با آنها تعامل دارند.
طراحان وب سایت از ابزارهای مختلفی از جمله نرم افزار طراحی گرافیک (مانند Adobe Photoshop، Sketch)، ابزارهای نمونه سازی (مانند Adobe XD، Figma) و ویرایشگرهای کد (مانند Visual Studio Code) برای توسعه فرانت اند استفاده میکنند.