شغل تکنسین آزمایشگاه بالینی میتواند یک فرصت هیجان انگیز برای کسانی باشد که علاقه مند به دنبال کردن شغلی در مراقبتهای بهداشتی هستند که مستلزم کار مستقیم با بیماران نیست. شما در این موقعیت شغلی میتوانید نقش مهمی در حوزه پزشکی، حمایت از پزشکان، مدیران آزمایشگاه و سایر پرسنل برای بهبود نتایج درمان داشته باشید. درک این مسیر شغلی میتواند به شما کمک کند تا ببینید آیا رشته مورد علاقه شماست یا خیر. برای شناخت بیشتر شغل تکنسین آزمایشگاه با «سیناتلنت» همراه باشید.
شرایط کار برای تکنسینهای آزمایشگاهی بسته به نوع آزمایشگاه و ماهیت کار در حال انجام میتواند متفاوت باشد. این تکنسینها معمولاً در محیطهای بسته آزمایشگاهی کار میکنند. محیط ممکن است از آزمایشگاههای تحقیقاتی کوچک گرفته تا آزمایشگاههای صنعتی یا پزشکی بزرگ متفاوت باشد. تکنسینهایی که درگیر تستهای پزشکی فوری هستند، ممکن است در شیفت روز یا شب یا بر اساس یک برنامه چرخشی کار کنند. تکنسین آزمایشگاه ممکن است مستلزم برخی نیازهای فیزیکی مانند ایستادن طولانی مدت باشد.
کار آزمایشگاهی نیاز به دقت دارد و تکنسینها باید به جزئیات توجه زیادی داشته باشند. اندازه گیریهای دقیق، ثبت دادهها و پیروی از پروتکلهای آزمایشی برای تولید نتایج قابل اعتماد بسیار مهم هستند. همچنین بسته به ماهیت کار و جدول زمانی پروژه، تکنسینهای آزمایشگاه ممکن است دورههایی از کار پرفشار با استرس بالا را تجربه کنند. برای اینکه ببینید آیا به تکنسین آزمایشگاه علاقه دارید، بهتر است از خدمات مشاوره و منتورینگ بهره ببرید.
بیمارستانها و مطب پزشکان به شغل تکنسین آزمایشگاه وابسته هستند. این متخصصان جزء حیاتی یک مرکز بهداشتی درمانی محسوب میشوند. آنها تحت نظارت پزشکان یا مدیران آزمایشگاه برای انجام تستهای آزمایشگاهی روی نمونهها کار میکنند. وظایف خاص یک تکنسین آزمایشگاهی بسته به مکانی که در آن مشغول به کار است و انواع کارهای علمی که در آنجا انجام میدهد بسیار متفاوت خواهد بود. با این حال، تکنسین آزمایشگاه وظایف معمول مورد نیاز در آزمایشگاه را برای حمایت از دانشمندان انجام میدهد.
تکنسینهای آزمایشگاهی ممکن است در زمینههای مختلف به دانش و مهارت نیاز داشته باشند. دانش تخصصی به تکنسینها این امکان را میدهد که روی انواع خاصی از کارهای آزمایشگاهی تمرکز کنند و در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماریهای مختلف اثربخش باشند. تکنسین آزمایشگاه در دانشگاه میتواند مهارت و دانش لازم را کسب کند. برخی از تخصصهای شغل تکنسین آزمایشگاه عبارتند از:
مهارتهایی که یک تکنسین آزمایشگاه به آن نیاز دارد حول توانایی انجام دقیق آزمایشها میچرخد. آشنایی با انواع مختلف تجهیزات آزمایشگاهی مورد استفاده برای انجام تستها است. مهارتهای لازم برای تکنسین آزمایشگاهی عبارتند از:
یک تکنسین آزمایشگاه به دیپلم دبیرستان و تحصیلات رسمی در رشته علوم آزمایشگاهی نیاز دارد. دورههای کاردانی تکنسین آزمایشگاهی معمولاً دو سال طول میکشند. همچنین فارغ التحصیلان لیسانس رشتههای میکروبیولوژی (میکروب شناسی) و ژنتیک میتوانند در بخشهای آزمایشگاهی در نقش تکنسین مشغول به کار شوند. فارغ التحصیلان رشته علوم آزمایشگاهی قبل از ورود به بازار کار باید به میزان نصف زمان تحصیل خود یک دوره طرح عملی در آزمایشگاههای تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی را بگذرانند تا صلاحیت لازم برای ورود به این شغل را داشته باشند.
در حوزه استعدادیابی بررسی برخی از تستها کاربردی و موثر باشند. اگر تکنسینهای آزمایشگاهی را با «تست دیسک» بررسی کنیم، میبینیم که آنها شخصیت CS دارند. این شخصیت بر وظیفه شناسی (C) تاثیرگذاری (S) تأکید دارد و با قابلیت اطمینان، آمادگی و مسئولیت در قبال هم تیمیهای خود تعریف میشود. تکنسینهای آزمایشگاهی طبق تست دیسک بسیار مسئولیت پذیر هستند و در محیطهای معمولی پیشرفت میکنند.
آزمون هوشهای چندگانه گاردنر نیز نتایج شخصیتی و رفتاری تکنسینهای آزمایشگاهی را به صورت افرادی با سطح بالای هوش بدنی-جنبشی، هوش تصویری- فضایی و هوش بین فردی تعریف میکند. هوش بدنی -جنبشی برای انجام کارهای آزمایشگاهی، هوش تصویری-فضایی برای بررسی نتایج آزمایشگاهی و هوش بین فردی برای ایجاد تعامل سازنده برای کار تیمی تعریف میشود.
چشم انداز شغلی و بازار کار برای تکنسینهای آزمایشگاهی بر اساس عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، تقاضای صنعت و زمینه تخصصی متفاوت است. ذکر این نکته ضروری است که شرایط بازار کار میتواند در طول زمان تغییر کند، اما تا زمانی که حوزه پزشکی فعال باشد، تکنسین آزمایشگاه تقاضای بالایی خواهد داشت. در بخش مراقبتهای بهداشتی از جمله بیمارستانها، کلینیکها و آزمایشگاههای تشخیصی، تقاضای ثابتی برای تکنسینهای آزمایشگاهی وجود دارد. از دیگر موقعیتهای شغلی مورد نیاز برای تکنسین آزمایشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حقوق یک تکنسین آزمایشگاه میتواند بر اساس عوامل مختلفی از جمله موقعیت جغرافیایی، سطح تحصیلات و تجربه متفاوت باشد. با این حال، متوسط حقوق شغل تکنسین آزمایشگاه حداقل از دستمزد وزارت کار شروع میشود. داشتن سابقه کار بیشتر و کار در آزمایشگاههای مهم و سطح بالا معمولاً درآمد بیشتری خواهد داشت.
تکنسینهای آزمایشگاهی به طور کلی در سطح جهانی مورد تقاضا هستند، زیرا مهارتهای آنها در بخشهای مختلف از جمله مراقبتهای بهداشتی، تحقیقات، داروسازی، بیوتکنولوژی و علوم زیست محیطی ضروری است. در مناطقی با اقتصادهای نوظهور و زیرساختهای رو به رشد در بخش مراقبتهای بهداشتی و با افزایش تقاضا برای خدمات پزشکی و تشخیص، فرصتهای فزایندهای برای تکنسینهای آزمایشگاهی وجود دارد. ایرانیانی که مدرک تکنسین آزمایشگاه دارند در کانادا، استرالیا، آلمان و سایر کشورها میتوانند برای کار و مهاجرت درخواست دهند.
با ادامه پیشرفتها در حوزه مراقبتهای بهداشتی انتظار میرود تقاضا برای خدمات آزمایشگاهی از جمله آزمایشهای تشخیصی و تحقیقات پزشکی افزایش یابد. تکنسینهای آزمایشگاهی نقش مهمی در حمایت از متخصصان مراقبتهای بهداشتی در تشخیص و درمان شرایط مختلف پزشکی دارند. چالشهای بهداشت جهانی مانند همه گیری کووید-19 نیاز به وجود تکنسینهای آزمایشگاهی را برجسته میکند. این زمینه احتمالاً شاهد افزایش تقاضا برای متخصصان با تخصص در ویروس شناسی، تشخیص مولکولی و سایر زمینههای مرتبط در آینده خواهد بود.
در حالی که چشم انداز آینده مثبت است، برای یک تکنسین آزمایشگاه مهم است که مهارتهای خود را به طور مداوم به روز کنند و از روندهای صنعت مطلع باشند. توسعه تحصیلی و بهبود و مهارتهای مختلف میتوانند چشم اندازهای شغلی را در این زمینه پویا افزایش دهد. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد رشته تکنسین آزمایشگاه به دست آورید یا ببینید آیا استعداد لازم در این حوزه را دارید یا خیر، مشاوران ما در سیناتلنت در استعدادیابی شغلی به شما مشاورههای لازم را ارائه میدهند.