شغل نویسنده در حوزه ادبیات و رسانه فعالیت میکند. متوسط حقوق نویسندگان در ایران حدود ۱۲ میلیون تومان است. این شغل به دلیل نیاز به خلاقیت و توانایی در نوشتن داستانها، شعرها و مقالات، توانایی در انتقال احساسات و ایدهها به خوانندگان، به عنوان یک شغل خلاق و پویا شناخته میشود. اما به دلیل رقابت بالا در عرصه ادبیات و رسانه، این شغل نیازمند تلاش و تمرین برای بهبود مهارتهای نوشتاری و توانایی در گردآوری ایدهها و اطلاعات است. همچنین، این شغل نیازمند توانایی همکاری با ویرایشگران و مدیران انتشاراتی در انتشار اثرها و تبلیغات آنها میباشد. سختیهای این شغل شامل تلاش برای خلق اثرهای ادبی منحصر به فرد و جذاب، همچنین تلاش برای انتشار اثرهای خود در رسانههای مختلف و جذب خوانندگان جدید میباشد.
اطلاعرسانی و آموزش، مهمترین وظیفه یه نویسنده محسوب میشه و یه نویسنده خوب باید اطلاعات رو به شکل درست و بدون جهتگیری در اختیار مخاطبهای خودش قرار بده. اما برای اینکه کار یه نویسنده به چشم بیاد و خونده بشه باید موارد مختلفی از طرف نویسندهها رعایت بشه تا تلاش و کارشون به ثمر بشینه و اثر و نتیجه مطلوب خودش رو داشته باشه.
همیشه شنیدیم که قلم یه نویسنده، مهمترین سلاحشه و چیزی که از قلم یه نویسنده خارج میشه میتونه تاثیر قابل توجهی توی ذهنیت و جهتگیری افراد ایجاد کنه اما برای این کار باید یه نویسنده بتونه توجه مخاطب رو به خودش جلب کنه و این موضوع بدون نوشتن یه متن جذاب و تاثیرگذار امکانپذیر نمیشه. به هر حال یه نویسنده توی هر زمینهای مثل رمان، داستان کوتاه، شعر، مقاله، نمایشنامه و غیره باید توانایی نوشتن فعالیتهای متنوع و متناسب با نیازهای مخاطب خودش رو داشته باشه و ذائقه و نیاز اونا رو بدونه.
همیشه سطح دانش و اطلاعات یه نویسنده باید بالاتر از مخاطبهای خودش باشه چون طبیعتا هر کسی برای مجهولات و ابهامات خودش دنبال اطلاعات میره و به همین دلیل یه نویسنده برای افزایش دانش و اطلاعات خودش، باید تحقیقات و مطالعات زیادی انجام بده و اطلاعات درست و موثقی رو توی نوشتههای خودش مطرح کنه. بنابراین یه نویسنده جدای از نوشتن، باید مطالعه زیادی داشته باشه و حتی گاهی برای نوشتن یه متن کوتاه، لازمه که کتابها، نشریهها و مقالات زیادی رو بخونه؛ مخصوصا اگه متن موردنظر توی موضوعات تاریخی، علمی یا ماورایی باشه.
یه نویسنده وظیفه داره که نوشته و محتوای خودش رو به بهترین شکل ویرایش و بازبینی کنه تا مشکلی از بابت محتوا و انتقال مفهوم وجود نداشته باشه. برای انجام درست این کار یه نویسنده باید مواردی مثل ساختار، منابع، نقل قولها، خلاصهها و … رو رعایت کنه و گاهی وقتا لازمه این فرآیند چندین بار تکرار بشه تا به نسخه کامل و نهایی برسه.
یه نویسنده برای بالا بردن قدرت نفوذ، خوانایی نوشتهها و توزیع و فروش محصولات خودش باید با افراد مختلفی مثل ویراستار و ناشر همکاری داشته باشه. یه ویراستار وظیفه تصحیح و اصلاح نکات دستوری، علامتگذاری و غیره رو به عهده داره تا متنها و نوشتهها، بهتر و قابل درکتر باشن و یه ناشر از لحاظ اقتصادی و نحوه چاپ و توزیع کتاب به نویسنده کمک میکنه تا بتونه محتوای خودش رو به شکل هدفمند در اختیار افراد جامعه قرار بده.
یه نویسنده برای معرفی و افزایش فروش آثار خودش باید استراتژیهای تبلیغاتی و بازاریابی رو بلد بشه و اونا رو رعایت کنه اما این کار توسط نویسندههای بزرگ و شناختهشده انجام نمیشه و معمولا تیمهای بازاریابی و فروش مسئولیت این کار رو به عهده میگیرن. به هر حال نویسندههای تازهکار برای نمایش و ارائه محصولات خودشون باید از روشهایی مثل ایجاد وبلاگ یا وبسایت شخصی، استفاده از رسانههای اجتماعی یا حضور توی نمایشگاهها و رویدادهای فرهنگی استفاده کنن.
معمولا شغل نویسندگی به سرعت رشد نمیکنه و خیلی از نویسندهها برای شروع فعالیت خودشون احتیاج به سرمایهگذاری دارن. به همین دلیل خیلی از نویسندههایی که به طور مستقل فعالیت میکنن یا اشخاصی که مسئولیت بخش انتشارات رو به عهده میگیرن باید وضعیت مالی و اقتصادی کارهای خودشون رو مدیریت کنن.
نویسندگی یه شغل خلاق، متنوع و ارزشمنده که علاوه بر جایگاه اجتماعی و پرستیژ خوب، مواردی دیگهای مثل آزادی بیان و زمان، امکان بروز و نمایش خلاقیت، افزایش شهرت و شناخت، تاثیرگذاری روی دیگران، ارتباط با اقشار مختلف جامعه و دسترسی به موضوعات متنوع هم توی این شغل وجود داره که همه این موارد جزو جذابیتها و مزایای شغل نویسندگی محسوب میشه.
علیرغم اینکه شغل نویسندگی، وجهه کاری و مزایای خاص خودش رو داره اما مشکلاتی مثل انزوا و تنهایی، نداشتن پشتوانه مالی و درآمد مستمر، وجود استرس و فشار ذهنی، نبود حقوق و مزایای مالی و نیاز به رشد حرفهای در زمینههای مختلف از جمله مواردی مهمیه که میشه ازشون به عنوان معایب این شغل یاد کرد. البته افرادی که به عنوان نویسنده فضای مجازی فعالیت دارن یا به استخدام شرکتها یا سایتهای مختلف در میان تا حدودی میتونن این معایب رو پوشش بدن اما در عوض بعضی از مزایای شغل نویسندگی رو هم از دست میدن.
نتیجه آزمون رفتارشناسی دیسک برای شغل نویسندگی: معمولا افرادی که دارای الگوهای رفتاری CS هستن، گزینههای خوبی برای شغل نویسندگی محسوب میشن. ابن افراد معمولا تنهایی رو دوست دارن و نسبت به محیط اطراف خودشون رفتار بسته و محافظهکارانهای دارن. از طرف دیگه این افراد از دقت بالایی برخوردار هستن و میتونن اطلاعات رو به درستی توی محتوای خودشون منعکس کنن. رعایت عدالت، صبر و حوصله، نگاه فراگیر، اهمیت به دیگران، وجدان کاری و کمالگرایی هم از خصوصیات مهم این افراد به حساب میاد و جالبه که این ویژگیها توی شغل نویسندگی تا حد زیادی میتونه به موفقیت افراد کمک کنه.
نتیجه آزمون استعدادیابی کلیفتون برای شغل نویسندگی: معمولا استعدادهایی مثل سازماندهنده، یکپارچهنگر، سنجیده، ایدهپرداز، گردآورنده، متفکر، بیشینهساز، جستجوگر و متمرکز توی گزارش استعدادیابی نویسندهها وجود داره و افرادی که توی این استعدادها نمره بالایی کسب میکنن، میتونن وارد شغل نویسندگی بشن. البته باید توجه داشته باشیم که این موارد توی همه حالتها و برای همه افراد صدق نمیکنه و با انجام آزمونهای تکمیلی و دریافت مشاوره تخصصی میشه درستی این ادعا رو برای هر شخصی، ثابت یا رد کرد.
نتیجه آزمون هوش های چندگانه گاردنر برای شغل نویسندگی: برخورداری از هوش کلامی-زبانی به عنوان لازمه و پایه اصلی ورود به شغل نویسندگی محسوب میشه اما ترکیب هوشهای مختلف میتونه زمینه نویسندگی افراد رو مشخص کنه و این افراد رو به سمت ژانرها و شاخههای مختلفی نویسندگی هدایت کنه. البته هوش تصویری-فضایی هم به دلیل تاثیر مستقیم روی تخیل و تصورات افراد میتونه سرنخهای خوبی رو برای تولید محتوا و ارائه موضوعات خاص، در اختیار این افراد قرار بده.
شغل نویسندگی از اون دسته شغلهای خلاقانه و جذابی محسوب میشه که توی حوزههای مختلفی مثل روزنامهنگاری، تبلیغ، بازاریابی، تحقیق و نوشتن مقالات علمی میشه ازش استفاده کرد. البته با اینکه توی عصر حاضر، خوندن کتاب و روزنامه جایگاه خاصی توی زندگی روزمره آدما نداره ولی با توجه به رشد فناوری و استفاده از پلتفرمهای آنلاین، فرصتهای شغلی جدیدی توی حوزه نویسندگی به وجود اومده که از مهمترین اونا میشه به نویسندگی وبلاگ، نویسندگی تبلیغات، خبرنویس، ادمین شبکههای اجتماعی، کارشناس تولید محتوای فروشگاهها و سایتهای اینترنتی، نویسنده پادکست و غیره اشاره کرد. در واقع میشه نتیجه گرفت که شغل نویسندگی دچار یه تغییر فاز یا پوستاندازی شده و بازار کار متفاوت و متنوعی رو در اختیار علاقمندان این حوزه قرار داده که نسبت به گذشته، مشکلات کمتری داره و کسب درآمد از شغل نویسندگی به صورت مجازی میتونه درآمدهای خیلی خوبی رو برای نویسندهها به ارمغان بیاره. اما برای موفقیت توی این شغل باید دانش و مهارتهای خودتون رو گسترش بدین و با یاد گرفتن موضوعات فرعی مثل ترجمه متون تخصصی میتونین فرصتهای شغلی خوب و درآمدهای قابل توجهی رو برای خودتون به وجود بیارین.
به طور خلاصه نمیشه درآمد مشخصی برای شغل نویسندگی در نظر گرفت چون درآمدهای این شغل تا حد زیادی به نوع و حجم فعالیت نویسندهها مربوط میشه و سطح تجربه و مهارت به شدت روی این موضوع تاثیر میزاره. مثلا توی بحثهایی مثل نویسندگی محتوا و وبلاگنویسی، معمولا درآمد نویسندهها به صورت پروژهای یا بر اساس تعداد کلمات مشخص میشه. توی بخش نویسندگی کتاب هم معمولا حق چاپ کتاب برای خود نویسنده نیست و توی بیشتر موارد یه اسپانسر به عنوان ناشر کتاب با نویسنده قرارداد میبنده و درآمد فروش کتاب به صورت توافقی تقسیم میشه؛ توی بعضی از موارد هم نویسنده مبلغی رو به عنوان حق تحریر و تحقیق میگیره و امتیاز کل کتاب یا اثر به مجموعه دیگهای تعلق پیدا میکنه که توی این موارد هم، حجم فعالیت نویسنده و نوع محتوای نهایی به عنوان عامل اصلی برای تعیین درآمد این افراد در نظر گرفته میشه. به هر حال شغل نویسندگی یه شغل پردرآمد و پولساز نیست و به طور میانگین درآمد یه نویسنده سطح متوسط شاید در حد پایه حقوق وزارت کار باشه که با افزایش سطح فعالیت میشه این مقدار رو تا 2 برابر هم افزایش داد. البته توی هر شغلی استثنا وجود داره و هستند کسانی که با شغل نویسندگی میتونن درآمدهای خیلی بالاتری به دست بیارن اما این کار بدون داشتن یه تخصص یا مهارت خاص امکانپذیر نیست.
با اینکه استفاده از محتوای نوشتاری برای خیلی از افراد جذابیت نداره ولی باز هم میشه گفت که دنیای دیجیتال و فضای مجازی، فرصتهای خیلی خوبی رو در اختیار شغل نویسندگی قرار داده که با وارد شدن به این حوزه و کسب تجربه و مهارت میشه درآمد نسبتا خوبی از این شغل به دست آورد. به طور خلاصه، بازار کار و آینده شغل نویسندگی به شدت تحت تاثیر تغییرات تکنولوژی و نیازهای فرهنگی جامعه قرار گرفته و نویسندهها باید دانش دیجیتال، ویژگیهای تخصصی و قدرت خلاقیت خودشون رو به کار بگیرن تا با سطح بالای رقابت و تغییرات این حوزه کنار بیان و بتونن فعالیتهای شغلی خودشون رو گسترش بدن. البته بستر اینترنت به نویسندهها اجازه میده تا محتوای خودشون رو به شکل بینالمللی منتشر کنن و فرصتهای شغلی جدیدی رو برای خودشون به وجود بیارن که به شرط پیگیری و موفقیت توی این بخش میتونن از داشتن یه شغل عالی با درآمد بالا لذت ببرن. شما میتوانید از طریق تست ها و مشاوره های سایت سیناتلنت اطلاعات بیشتری در زمینه کشف استعداد های خود و وضغیت مشاغلی مانند نویسندگی بدست اورید.