هوش هیجانی (Emotional Intelligence) که به اختصار EQ نامیده میشود، شامل مجموعهای از مهارتها و قابلیتهای اکتسابی است که باعث درک، شناخت، مدیریت و استفاده مناسب و هدفمند از هیجانهای فردی و گروهی میشود. به عبارت بهتر، هوش هیجانی نشاندهنده توانایی فرد در شناخت و مدیریت هیجانهای خود و دیگران و ارائه عکسالعمل و رفتار مناسب در حالتهای مختلف است.
در واقع، هر فردی در طول فعالیتهای روزمره خود در شرایط بحرانی و تنشزایی قرار میگیرد که نحوه کنترل و مدیریت این شرایط و ایجاد زمینه برای تصمیمگیریهای درست تا حد زیادی به سطح هوش هیجانی و میزان مهارتهای مرتبط با آن بستگی دارد.
آنچه امروزه به عنوان مفهوم هوش هیجانی شناخته میشود بر اساس تئوری ارائه شده توسط آقای دنیل گولمن است که هوش هیجانی را بر مبنای 5 مولفه مختلف شامل خودآگاهی، خودتنظیمی، خودانگیزشی، همدلی و مهارت اجتماعی تعریف میکند.
خودآگاهی یا Self-Awareness: شناخت نقاط قوت، ضعفها، انگیزهها، ارزشها و تاثیر آنها بر روی زندگی فردی و روابط اجتماعی.
خودتنظیمی یاSelf-Regulation : توانایی کنترل و جهتدهی به انگیزهها، هیجانات و رفتارها در شرایط سخت و ناخوشایند.
انگیزش یاMotivation : داشتن انگیزه برای کسب موفقیت و مقاومت در برابر تاثیرات منفی شکست.
مهارت اجتماعی یاSocial Skill : ایجاد روابط سازنده با دیگران به منظور کسب نتیجه مطلوب و هدایت آنها به سمت مسیر موردنظر.
همدلی یاEmpathy : درک احساسات و وضعیت دیگران و نگاه کردن به دنیا از دیدگاه آنگاه.
در گذشته، هوش منطقی یا IQ به عنوان مهمترین عامل در تعیین خوشبختی و موفقیت انسانها محسوب میشد و کسب نمرات بالا در دروسی مانند ریاضی به معنی بهرهمندی از سطح بالای تواناییهای فردی و اجتماعی بود اما امروزه با معرفی مفاهیم جدیدی مانند هوش هیجانی و تست EQ ثابت شده است که برخورداری از ضریب هوشی بالا تنها تا 20درصد بر روی موفقیتهای افراد تاثیرگذار بوده و احساسات، حالتهای روحی و روانی و محرکهای درونی و بیرونی از اهمیت به مراتب بالاتری برخوردار هستند.
هوش هیجانی باعث ارتقای مهارتهای مرتبط با هیجانات و ارتباطات انسانی میشود که این مهارتها میتوانند تاثیر قابل توجهی در بهبود روابط شخصی، موفقیت در کار، مدیریت استرس و ارتقای عملکرد فردی و سازمانی داشته باشند.
در واقع تست هوش هیجانی EQ، یک مکمل بسیار پرکاربرد برای شناخت بهتر شخصیت و افزایش اثربخشی در فعالیتهای رفتارشناسی و شخصیتشناسی است که به شکل ویژه در فرآیندهای دیگری مانند استعدادیابی شغلی و استعدادیابی تحصیلی مورد استفاده قرار میگیرد.
پس از پایان تست هوش هیجانی EQ، کلیه نمرات مربوط به جنبههای مختلف هوش هیجانی و مجموعهای از نکات، آموزشها و راهکارهای حرفهای در قالب یک فایل برای کاربران ارسال میشود که با مطالعه و اجرای محتوای این فایل میتوان سطح مهارتها و تواناییهای مرتبط با هوش هیجانی را تا حد زیادی افزایش داد.
آزمون هوش هیجانی EQ در مجموعه سیناتلنت به عنوان یکی از کاملترین و معتبرترین نمونههای موجود در سطح کشور محسوب میشود که با استفاده از ساختار و محتوای جهانی، به عنوان یک ابزار کارآمد و حرفهای در زمینه رهبری، فروش، بازاریابی، بهبود روابط شغلی، ارتقای مهارتهای فردی و تعاملات اجتماعی مورد استفاده قرار میگیرد.
تست EQ به صورت آنلاین برگزار میشود و شامل 90 پرسش با پاسخ 5 گزینهای (کاملا موافق، موافق، متوسط، مخالف، کاملا مخالف) است که پس اتمام فرآیند آزمون هوش هیجانی EQ، گزارش نهایی آن در قالب یک فایل PDF در اختیار داوطلب قرار میگیرد.
بحث IQ یا ضریب هوشی تنها به تواناییهای یادگیری، تحلیلی و محاسباتی افراد مربوط میشود اما موضوع EQ به احساسات، حالتهای روانی و واکنشهای رفتاری افراد میپردازد و نسبت به فاکتور IQ از درجه اهمیت بالاتری برخوردار است.
معمولا افراد در سن 40 تا 50 سالگی دارای بالاترین میزان هوش هیجانی هستند و قبل از این دوره، بهترین بازه زمانی برای تقویت و ارتقای مهارتهای هوش هیجانی محسوب میشود.
داشتن هوش هیجانی بالا به فرد اجازه میدهد تا شخصیت واقعی خود را بهتر بشناسد و با آن روراست باشد. این فرد نگاه مثبت و بهتری نسبت به زندگی دارد و استرس و فشار کمتری را در شرایط مختلف تجربه میکند.
شرکت در تست هوش هیجانی EQ و مطالعه و اجرای راهکارهای موجود در گزارش آن، یکی از بهترین روشهای تقویت هوش هیجانی است که با بهرهگیری از مربیان باتجربه و دریافت خدمات کوچینگ میتوان این سرعت را به شکل قابل توجهی افزایش داد.
برای این کار کافیست تا کوپن شرکت در آزمون را خریداری کرده و با وارد کردن کد دریافت شده، به شکل آنلاین در هر ساعت از شبانهروز و از هر نقطه از کشور در این آزمون شرکت کنید.
با اینکه کلیه آزمونهای ارائه شده در مجموعه سیناتلنت دارای راهنما و فایل گزارش جامعی هستند اما استفاده از مشاوره و کوچینگ حرفهای میتواند سرعت پیشرفت و سطح موفقیت افراد را تا حد قابل توجهی افزایش بدهد.
از آنجاییکه مهارتهای مرتبط با هوش هیجانی دارای ماهیت اکتسابی هستند، امکان تقویت و ارتقای آنها به سادگی امکانپذیر بوده و هیچ نگرانی یا مانعی از این بابت وجود ندارد.