فرق علاقه و استعداد
وقتی کلمات «استعداد» و «علاقه» را میشنوید، ابتدا چه چیزی به ذهنتان خطور میکند؟ از دوران کودکی ما اغلب با این کلمات روبرو میشویم، اما واقعیت این است که بسیاری از مردم هنوز فرق علاقه و استعداد را نمیدانند. هر کسی استعدادها و علایق شخصی متفاوتی دارد. کسی که علاقه زیادی به ریاضی دارد، ممکن است لزوماً استعداد آن را نداشته باشد. بهتر است علایق با استعدادهایی که داریم ترکیب شوند. استعداد ذاتی به عنوان یک پتانسیل بالقوه میتواند یادگیری را سرعت ببخشد، اما داشتن علاقه صرف برای آموزش کافی نیست؛ بنابراین مهم است که بدانیم چه استعدادها و علایقی داریم، زیرا هر دو در آینده ما تأثیرگذار خواهند بود. در این مقاله از وبسایت «سیناتلنت» در مورد تفاوت علاقه و استعداد صحبت میکنیم.
تفاوتهای اساسی بین علاقه و استعداد
درباره تفاوتهای میان علاقه و استعداد باید بدانیم که استعداد را میتوان به عنوان پتانسیلی که فرد از بدو تولد دارد تعریف کرد؛ بنابراین استعداد یک پتانسیل ذاتی است. کسانی که در مهارت خاصی استعداد ذاتی دارند، سریعتر از دیگران آن یاد میگیرند و به نتایج بهتری در زندگی خود میرسند. در همین حال، علاقه را میتوان به عنوان گرایش به چیزی که میل یا اصرار شدید برای انجام آن است، تعریف کرد. علایق به طور طبیعی بسته به تأثیرات محیطی رشد خواهند کرد.
همانطور که فردی رشد میکند، مطمئناً به چیزی علاقه میشود. اگر اغلب علایق درون خود را توسعه دهید، به طور غیرمستقیم توانستهاید استعداد خود را به سمت درستی هدایت کنید. برای مثال، در استعدادیابی دانشآموزان هدف ابتدا شناخت علایق افراد است. سپس مشاوران و مربیان با انجام تستهای ارزیابی و بررسیهای میدانی به استعداد دانشآموزان پی میبرند و آنها را به مسیر بهتری هدایت میکنند.
نمونههایی از علایق و راههای شناخت آن
نکته دیگری که باید در زمینه تفاوتهای میان علاقه و استعداد به آن اشاره کرد این است که به طور کلی علایق به دو نوع علایق شغلی و علایق غیرحرفهای تقسیم میشوند. این دو علاقه به وضوح متفاوت هستند. علاقه شخصی شغلی، علایق در زمینههای کاری خاص مانند علاقه به فعالیتهای بدنی و علایق حرفهای و علایق تجاری هستند که در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم:
- علایق بدنی: این علایق شامل علاقه به رشتههای مکانیکی، فنی، مهندسی و فعالیتهای ورزشی است.
- علاقه حرفهای: این علایق، علاقه به رشتههای علمی (فیزیک، ریاضی و غیره)، رشتههای هنری و سایر موارد را در برمیگیرد.
- علایق تجاری: این علایق شامل علاقه به تجارت، تبلیغات، کار منشی گری، حسابداری و خرید و فروش است.
اکنون این سوال مطرح میشود: «چگونه علایق درونی خود را تشخیص دهیم؟» راههای مختلفی وجود دارند که میتوانید این کار را انجام دهید، به عنوان مثال با انجام تستهای علاقه، نوشتن هر چیزی که دوست دارید و تشخیص سرگرمیهایی که از آن لذت میبرید.
در ابتدا ممکن است برای شما آسان نباشد که درک کنید به چیزی بیش از بقیه علاقه دارید، زیرا مواقعی وجود دارند که شما چندین چیز را به طور همزمان دوست دارید یا در سنی هستید که علاقه خود را هنوز کشف نکردهاید. در هر صورت، سعی کنید چند کار را که واقعا دوست دارید و میخواهید همیشه انجام دهید را شناسایی کنید. به طور غیرمستقیم نیز این روش میتواند به شما در توسعه استعدادهای شخصی کمک شایانی کند.
نمونههایی از استعدادها و راههای شناخت آن
اگر به دنبال استعدادیابی هستید، پس لازم است بدانید که استعداد نیز به دو نوع استعداد عام و استعداد خاص تقسیم میشود. استعداد عام یک توانایی اساسی است که ماهیتی کلی دارد و همه آن را دارند، مانند توانایی فکر کردن، راه رفتن، حرکت کردن یا صحبت کردن! در این میان، استعداد خاص توانایی یا پتانسیلی است که فقط در اختیار شما یا برخی از افراد است. پس همه این استعداد ویژه را ندارند. در ادامه به چند نمونه از استعدادهای خاص اشاره میکنیم:
- استعداد در زبان (زبان شناسی): توانایی ذاتی در انجام استدلال، درک یا تحلیل زبان را شامل میشود.
- استعداد عددی: این استعداد توانایی خاصی است که شخص در مورد چیزهای مربوط به اعداد یا ریاضیات دارد.
- استعداد انتزاعی: استعداد انتزاعی توانایی ویژهای در شناخت الگوها، طرحها، اندازهها، نمودارها، اشکال و موقعیت آنهاست.
- استعداد کلامی: توانایی خاصی در امور مربوط به کلمات و استفاده درست از آنهاست.
- استعداد ارتباط فضایی: توانایی ویژهای در مشاهده، توصیف الگوهای دو بعدی و تفکر سه بعدی است. فردی با این استعداد حساسیت بسیار شدیدی به جزئیات بصری دارد و میتواند چیزی را واضح توصیف کند. این استعداد معمولاً در اختیار خلبانان، معماران، مهندسان مکانیک، هنرمندان و سایر مشاغل است.
اگر هنوز در شناسایی و توسعه استعداد شخصی خود مشکل دارید، باید چند مورد را بررسی کنید. ابتدا نقاط قوت و ضعف خود را درک کنید، سپس از پکیجهای استعدادیابی بهرهمند شوید. در این پکیجها شامل تستهای استعدادیابی مختلفی هستند که به شما در رسیدن به اهدافتان کمک موثری میکنند. همچنین از اعضای خانواده یا افراد نزدیک به خود در مورد اینکه در چه چیزی استعداد ذاتی دارید سوال کنید.
نحوه شناسایی علاقه و استعداد
اگر بتوانید علایق خود را بشناسید و به توسعه استعدادهای شخصی خود بپردازید، بنابراین میتوانید شناخت بهتری نسبت به خود داشته باشید. به خصوص شناسایی علاقه و استعداد میتواند در استعدادیابی تحصیلی اهمیت زیادی پیدا کند، زیرا مسیر آموزشی و شغلی شما را تعیین میکند. در ادامه به مراحل تشخیص علایق و استعدادها میپردازیم:
- تمرین خود بازتابی: کمی وقت بگذارید و در مورد چیزهایی که شما را خوشحال، راضی و پرانرژی میکنند فکر کنید. از خودتان سؤالاتی بپرسید: «در اوقات فراغت از چه کاری لذت میبرم؟ من به سمت چه نوع فعالیتهایی جذب میشوم؟ من اغلب به چه چیزی فکر میکنم؟». توجه داشته باشید که شرکت در آزمونهای استعدایابی نیز میتواند شما را در این زمینه یاری کند.
- بررسی فعالیتها: چیزهای جدید را امتحان کنید و ببینید از چه کارهایی لذت میبرید. شما میتوانید در کلاس زبان شرکت کنید، در یک کار داوطلب شوید یا به یک باشگاه ورزشی یا سازمانی بپیوندید که با علایق شما همسو هستند.
- توجه به سرگرمیها: وقتی اوقات فراغت دارید چه کار میکنید؟ آیا میخوانید، مینویسید، طراحی میکنید، آشپزی انجام میدهید یا روی پروژههای شخصی کار میکنید؟ اینها همه سرنخهایی از شناسایی علاقه و استعداد شما هستند.
- تامل برای ارزشها: چه چیزی برای شما مهم است؟ چه ارزشهایی را عزیز میدانید؟ همسو کردن علایق و استعدادهای خود با ارزشهایتان میتواند یک انگیزه قوی باشد. برای مثال، اگر برای کمک به دیگران ارزش قائل هستید، رشته پرستاری برای شما مناسب است.
- ارزیابی علایق درسی: به موضوعاتی که به نظر شما جالبتر و جذابتر میشوند توجه داشته باشید. این امر میتواند به شما سرنخی در مورد علایق و استعدادهایتان بدهد. اگر در کلاس شیمی تمرکز بالایی دارید، پس به شیمی علاقه دارید.
- کسب تجربه واقعی: به دنبال فرصتهایی برای کسب تجربه در زمینههای مختلف باشید. این موضوع میتواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید از چه چیزهایی لذت میبرید و از چه کارهایی بدتان میآید. برای مثال، یک روز در مکانیکی کار کنید.
- صحبت با افراد حرفهای: با افراد حرفهای مانند مشاوران، مربیان و متخصصان در زمینههای تحصیلی و شغلی مختلف ارتباط بگیرید.
کلام آخر
بدون توجه و ترکیب علاقه و استعداد رسیدن به رویاها دشوار است. به یاد داشته باشید که جستجو برای کشف علایق و استعدادها اهمیت بالایی دارند، زیرا به آینده تحصیلی و شغلی خود نیز منجر میشود. در بسیاری از موارد، نه خود افراد و نه اطرافیان او درکی در مورد علایق و استعدادهایشان ندارد. استعدادها در بیشتر موارد نهفته و پنهان باقی میمانند و هیچوقت ظهور نمیکنند. برای اینکه فردی بتواند پتانسیل واقعی خود را از دست به دست آورد باید بتواند در وهله اول علاقه و استعداد شخصی خود را کشف کند و سپس آنها را پرورش دهد. در این راستا، «سیناتلنت» با داشتن مشاوران و متخصصان حوزه استعدادیابی میتواند با ارائه مشاوره و پکیجهای استعدادیابی به شما در روند استعدادیابی تحصیلی و شغلی زیادی کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
- تمایز اولیه بین علاقه و استعداد چیست؟
تفاوت اصلی در ماهیت و منشأ آنهاست. علاقه یک ترجیح ذهنی برای یک فعالیت یا موضوع خاص است که تحت تأثیر تجربیات شخصی و قرار گرفتن در معرض آن قرار دارد. در مقابل، استعداد به یک توانایی طبیعی اغلب ذاتی برای یک فعالیت خاص اشاره دارد که نشان دهنده سطح بالاتری از مهارت در آن زمینه است.
- آیا میتوان علایق را در طول زمان توسعه داد یا تغییر داد؟
بله علایق را میتوان با تحت تأثیر قرار گرفتن در معرض فعالیتها، یادگیری و تجربیات و به طور کلی علایق شخصی ایجاد کرد. افراد ممکن است در حین کشف فعالیتها، موضوعات یا زمینههای مختلف، علایق جدیدی را کشف کنند. برخلاف استعدادها، علایق انعطاف پذیرتر هستند و میتوانند در طول زمان تکامل یابند.
- آیا علایق از نظر دامنه وسیعتر از استعدادها هستند؟
بله علایق میتوانند گسترده باشند و طیفی از موضوعات، فعالیتها یا زمینهها را در بر گیرند. یک فرد ممکن است علایق مختلفی در زمینههای مختلف داشته باشد. در مقابل، استعدادها اغلب مختص فعالیتها یا حوزههای خاصی هستند که نشان دهنده درجه بالاتری از مهارت در آن زمینهها هستند.
بدون دیدگاه