ارتقای شغلی


۷ روش کاربردی برای توسعه مهارت‌ها و گرفتن ارتقای شغلی

بدون شک همه انسان‌ها دارای مجموعه‌ای از استعدادهای درونی هستند اما این استعدادها نیاز به شناسایی، مراقبت و پیگیری دارند و هیچ استعدادی به خودی خود پرورش پیدا نمی‌کند و به شکوفایی و کمال نمی‌رسد. از طرف دیگر، یک استعداد در طول زمان و به تدریج تکامل پیدا می‌کند و نیازمند آموزش و بروزرسانی مستمر است که این موضوع از طریق یادگیری مهارت‌های جدید امکان‌پذیر بوده و نقش بسیار مهمی در شکل‌گیری قله‌های موفقیت افراد و به ویژه ارتقای شغلی آنها خواهد داشت.

چرا باید مهارت‌های جدید یاد بگیریم و آنها را توسعه بدهیم؟

موضوع اول؛ زندگی انسان‌ها به سرعت در حال تحول و پیشرفت است و عقب افتادن از این تغییرات به معنی عدم دسترسی به امکانات و امتیازات جدید و به شکل خاص باعث از دست دادن فرصت‌های شغلی و کاهش سطح درآمد ما خواهد شد.

موضوع دوم؛ مغز انسان مانند یک ماهیچه عمل می‌کند و به وسیله یادگیری و فعالیت‌های فکری، تقویت می‌شود. کسب مهارت و آشنایی با دانش‌های جدید، یکی از بهترین راه‌های تقویت ذهن انسان‌هاست که به شکل مستقیم بر روی قدرت تحلیل و عمق دیدگاه‌های ما تاثیر می‌گذارد.

موضوع سوم؛ آشنایی با مهارت‌های مختلف باعث افزایش تمرکز و انعطاف‌پذیری ما در مواجهه با شرایط مختلف می‌شود و مزیت بسیار مهمی برای سازگاری و همگامی با زندگی ماشینی و پیچیده امروزی به حساب می‌آید.

موضوع چهارم؛ تقویت مهارت‌ها، شانس موفقیت ما را افزایش می‌دهد. بسیاری از انسان‌ها با سطح هوش یکسان و استعدادهای مشابه به دنیا می‌آیند اما سطح مهارت‌ها و پیگیری آنها در رسیدن به اهداف مختلف باعث کسب نتایج کاملا متفاوت می‌شود.

مهارت‌های انسان‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

از نظر ماهیت می‌توان مهارت‌های مختلف انسان را در دو دسته مهارت‌های نرم و مهارت‌های سخت قرار داد. مهارت‌های نرم به مهارت‌هایی گفته می‌شود که به شکل طبیعی در وجود و شخصیت انسان‌ها قرار دارند که از جمله آنها می‌توان به روابط اجتماعی، انعطاف‌پذیری، خلاقیت، حل مسئله، رهبری، کار گروهی و … اشاره کرد. مهارت‌های سخت نیز به آن دسته از مهارت‌هایی اطلاق می‌شود که امکان یادگیری آنها از طریق تجربه و آموزش وجود دارد و مهارت‌هایی مانند یادگیری زبان‌های خارجی، کسب گواهینامه‌های مختلف، برنامه‌نویسی، کار با دستگاه‌های خاص و … در دسته مهارت‌های سخت قرار می‌گیرند. به عبارت دیگر می‌توان گفت که مهارت‌های نرم دارای یک زمینه اولیه در وجود انسان هستند و از یک ماهیت عمومی برخوردارند اما مهارت‌های سخت نیاز به یادگیری دارند و با تمرین و پشتکار می‌توان به آنها دست پیدا کرد و نوعی توانایی تخصصی محسوب می‌شوند. البته باید توجه داشت که هیچگونه برتری میان مهارت‌های نرم و سخت انسان‌ها وجود ندارد و هر انسانی در ذات خود دارای چندین مهارت نرم است و ترکیب این مهارت‌ها در کنار یکدیگر می‌تواند وی را به موفقیت برساند و در مواردی مانند ارتقای شغلی به او کمک کند. نکته جالب اینکه گاهی فقدان یک مهارت نرم را می‌توان با استفاده از مجموعه‌ای از مهارت‌های سخت پوشش داد. البته باید توجه داشت که داشتن زمینه اولیه در انواع مهارت‌های نرم به معنی وجود یک ظرفیت بالقوه است که با استفاده از روش‌های گوناگون و یادگیری مهارت‌های مختلف می‌توان آنها را به یک مهارت بالفعل تبدیل کرد و در موارد مختلف از آن بهره ببرد.

نقش مهارت‌ها در ارتقای شغلی افراد

بیشتر افراد پس از پایان دوره مدرسه یا تحصیلات دانشگاهی خود وارد بازار کار شده و در حوزه‌های مختلف، مشغول به کار می‌شوند اما انسان در ذات خود به دنبال پیشرفت و رسیدن به اهداف بالاتر است و درجا زدن و راکد بودن برای او معنی ندارد. ارتقای شغلی برای همه انسان‌ها مهم است اما این موضوع رابطه مستقیمی با استعدادها، مهارت‌ها و توانایی‌های افراد دارد؛ بنابراین ما برای قرار گرفتن در جایگاه‌های شغلی بهتر باید مهارت‌ها و ویژگی‌های لازم برای کسب جایگاه موردنظر را داشته باشیم یا آنها را ارتقا بدهیم. مهارت‌ها دارای جنبه اکتسابی هستند و تا حد زیادی به تمایل و پشتکار افراد بستگی دارد. البته باید توجه داشت که یادگیری در زمینه‌های همسو با استعدادهای ذاتی و مهارت‌های نرم با سرعت و علاقه بیشتری انجام می‌شود و کارآیی و اثربخشی مضاعفی را به دنبال خواهد داشت. در صورتی که فرد از استعدادهای خود مطلع باشد به شکل موثرتری می‌تواند روی مهارت‌های خود کار کند. یکی از ابزارهایی که به شناخت استعدادیابی شغلی کمک می‌کند،  انواع تست‌های استعدادیابی، خصوصا استعدادیابی شغلی است. روش‌های مختلفی برای یادگیری و توسعه مهارت‌های مختلف وجود دارد که به وسیله آنها می‌توان زمینه لازم برای ارتقای شغلی را فراهم کرد که در اینجا با برخی از آنها آشنا می‌شویم.

7 روش کاربردی برای کسب مهارت و ارتقای شغلی

کسب دانش و تسلط به مهارت‌های مختلف چه از نظر شخصی و چه از نظر شغلی بسیار مهم است اما روش یادگیری و توسعه آنها موضوع بسیار مهم‌تری است که با استفاده از 7 روش زیر می‌توانید به شکل واقعی و کاربردی به این موضوع بپردازید.

1- کسب مهارت در حین کار

این روش یکی از بهترین و آسان‌ترین راهکارهای ممکن برای کسب مهارت‌‎های شغلی مرتبط و به ویژه مهارت‌های نرم است. برای شروع کار از همکاران خود بپرسید که مهارت‌های خود را از چه زمینه‌هایی به دست آورده‌اند. در مرحله پیشرفته‌تر می‌توانید از مدیر یا کارفرمای خود بخواهید که با استخدام افراد متخصص، زمینه مناسبی را برای آشنایی و یادگیری مهارت‌‎های جدید فراهم کنند.

2- شرکت در دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی

موسسات بسیار زیادی در زمینه برگزاری دوره‌ها و کلاس‌های آموزشی مرتبط با یادگیری و توسعه مهارت‌های فردی و شغلی وجود دارند که با ارائه کارگاه‌های حضوری و عملی، نتایج بسیار موثر و قابل توجهی را در اختیار شما قرار می‌دهند و امکان ارتقای مهارت‌های سخت و یادگیری مهارت‌های نرم را به شکل همزمان فراهم می‌کنند. شما با شرکت در کارگاه‌های مهارت‌آموزی به شکل واقعی خود را محک می‌زنید و توانایی‌های فعلی خودتان را به چالش کشیده و آنها را با مهارت‌های جدید ترکیب می‌کنید.

3- وبینار و کلاس‌های آموزش مجازی

اگر به دوره‌ها و کلاس‌های حضوری دسترسی ندارید و چنین امکانی در محل زندگی شما وجود ندارد، نگران نباشید زیرا دوره‌های بسیار مختلفی به صورت مجازی برگزار می‌شوند که تنها با استفاده از یک موبایل یا کامپیوتر می‌توانید از آنها استفاده کنید. خوشبختانه در این حالت شما هیچ محدودیتی از نظر زمان و مکان ندارید و نکته جالب‌تر اینکه بسیاری از اساتید و فعالان این حوزه، تمایل بیشتری به ارائه و برگزاری کلاس‌های غیرحضوری و مجازی دارند. از طرفی، هزینه شرکت در کلاس‌های مجازی کمتر از کارگاه‌های حضوری است. با شرکت در این دوره‌ها می‌توانید نکات ارزشمندی را در خصوص شناسایی و تقویت مهارت‌های نرم و یادگیری مهارت‌های سخت به دست بیاورید.

4- محتوای آفلاین

ویدئو، پادکست و محتوای صوتی و تصویری بسیار زیادی در سطح اینترنت وجود دارند که با استفاده از آنها می‌توانید به یادگیری و تقویت مهارت‌های جدید بپردازید. معمولا محتوای موجود در این بخش بسیار کوتاه بوده و در هر زمان و مکانی قابل استفاده هستند. صحت و درستی این قبیل از محتوای آموزشی، موضوع بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.

5- سایت‌ها و کتاب

خودآموزی و تحقیق از دیگر راه‌های موثر برای یادگیری مهارت‌های نرم و ارتقای مهارت‌های سخت است. معمولا اطلاعات بسیار مفیدی در سطح وبلاگ‌ها و سایت‌ها وجود دارد و مراجعه به کتابخانه‌ها یا خرید یک کتاب مناسب نیز می‌تواند اطلاعات بسیار مفید و پرکاربردی را در اختیار شما قرار بدهد.

6- منتورینگ و مشاوره

برای استفاده از خدمات منتورینگ و کوچینگ، فرقی ندارد که در چه سطحی از دانش، تجربه و مهارت هستید. یک منتور یا کوچ باعث می‌شود که در کنار نظرات خود بتوانید از دیدگاه‌ها و روش‌های حرفه‌ای نیز استفاده کنید و با سرعت و اطمینان بیشتری به سمت یادگیری مهارت‌ها و بکارگیری آنها قدم بردارید. یک منتور می‌تواند شخصیت ما را به درستی شناسایی کند و برنامه جامعی را برای یادگیری و توسعه مهارت‌های مختلف در اختیار ما قرار بدهد. از دیگر مزایای استفاده از خدمات منتورینگ می‌توان به برنامه‌ریزی دقیق برای کسب ارتقای شغلی اشاره کرد. به طور کلی وجود یک منتور حرفه‌ای، نقش بسیار مهمی در شناسایی و ارتقای مهارت‌های نرم و یادگیری مهارت‌های سخت خواهد داشت.

7- شرکت در فعالیت‌های داوطلبانه

ارائه خدمات به افراد مختلف، علاوه بر ایجاد و گسترش روابط اجتماعی باعث آشنایی و تقویت مهارت‌های مختلف می‌شود. از طرف دیگر با شرکت در این فعالیت‌ها یک رزومه کاری مناسب نیز برای شما به وجود می‌آید که برای ورود به مشاغل مختلف یا ارتقای شغلی آینده شما بسیار موثر خواهد بود.

برای آشنایی و تسلط به مهارت‌های جدید، همیشه این 10 نکته مفید را به یاد داشته باشید.

1- یک برنامه‌ریزی مناسب برای مطالعه خود ایجاد کنید.

2- از دیگران بازخورد بگیرید.

3- ابتدا از مهارت‌های اصلی شروع کنید.

4- قدم به قدم و با حوصله پیش بروید.

5- از تجربیات دیگران استفاده کنید.

6- از افراد متخصص کمک بگیرید.

7- یک منتور یا کوچ داشته باشید.

8- اهداف واقعی و قابل دسترس برای خودتان تعیین کنید.

9- عمل‌گرا باشید و تجربه کسب کنید.

10- خودتان را بشناسید و به مهارت‌ها و توانایی‌های خودتان ایمان داشته باشید.

ضرورت توسعه مهارت‌ها در ارتقای شغلی

در بازار کار رقابتی امروزی، داشتن مجموعه‌ای متنوع از مهارت‌ها به افراد برتری رقابتی نسبت به همتایان خود‌ می‌دهد. کارفرمایان به احتمال زیاد کاندیداهایی را برای ارتقای شغلی در نظر‌ می‌گیرند که طیف گسترده‌ای از مهارت‌های مرتبط با موقعیت شغلی را از خود نشان‌ می‌دهند. توسعه مهارت‌ها به کارکنان اجازه‌ می‌دهد تا وظایف شغلی خود را به طور موثرتر و کارآمدتر انجام دهند. بهبود عملکرد اغلب منجر به بهره وری بالاتر، نتایج بهتر و کمک بیشتر به اهداف سازمان‌ می‌شود. استعدادیابی شغلی می‌تواند‌ به درک بهتر توانایی شما و تطبیق این استعدادها با شرایط بازار کار کمک کند.
توسعه مهارت‌ها سازگاری فرد را با تغییرات در محل کار، صنعت یا فناوری افزایش‌ می‌دهد. کارکنانی که به طور مداوم مجموعه مهارت‌های خود را به روز‌ می‌کنند برای مقابله با چالش‌های جدید، بر عهده گرفتن مسئولیت‌های اضافی و کمک به رشد و موفقیت سازمان، مجهزتر هستند. کسب مهارت‌ها و دانش جدید فرصت‌های پیشرفت شغلی را در سازمان باز‌ می‌کند. کارکنانی که تعهد خود را به توسعه شخصی و حرفه‌ای نشان‌ می‌دهند، احتمالاً برای ارتقاء به نقش‌های سطح بالاتر با مسئولیت‌ها و پاداش‌های بیشتر در نظر گرفته‌ می‌شوند.
توسعه مهارت‌ها پتانسیل یک فرد را برای رشد و پیشرفت در سازمان نشان‌ می‌دهد. کارکنانی که روی توسعه مهارت خود سرمایه گذاری‌ می‌کنند، آمادگی خود را برای مقابله با چالش‌های جدید، به عهده گرفتن نقش‌های رهبری و کمک به موفقیت بلندمدت سازمان به کارفرمایان اعلام‌ می‌کنند. توسعه مهارت‌های رهبری به ویژه برای پیشرفت شغلی در نقش‌های مدیریتی یا نظارتی مهم است. رهبران اثربخش مجموعه‌ای از مهارت‌ها از جمله مهارت‌های ارتباطی، حل مسئله، تصمیم‌ گیری و هوش هیجانی را دارند که می‌تواند در طول زمان از طریق آموزش و تجربه توسعه یابند. از پکیج‌های استعدادیابی برای کشف استعدادهای خود جهت موفقیت در آینده استفاده کنید.

 

سوالات متداول

چرا یادگیری مهارت‌های جدید اهمیت دارد؟
یادگیری مهارت‌های جدید برای سازگاری با تغییرات، درک شرایط بازار کار و باز کردن فرصت‌های رشد شخصی و حرفه‌ای مهم است.

نقش مهارت در ارتقای شغلی افراد چیست؟
مهارت‌ها با نشان دادن شایستگی، توانایی و آمادگی برای افزایش مسئولیت‌ها و نقش‌های رهبری در سازمان، موضوع مهمی در ارتقای شغل محسوب می‌شوند.

روش‌های کاربردی کسب مهارت و ارتقای شغلی کدامند؟
روش‌های عملی کسب مهارت شامل تمرین عملی، دوره‌های آنلاین، کارگاه‌های آموزشی، مربیگری و جستجوی فرصت‌هایی برای آموزش و کسب تجربه عملی است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید