انضباط سازمانی و اصول منظم بودن
سازمانها سیاستها و مقرراتی را وضع میکنند تا مطمئن شوند که همه چیز طبق نظم پیش میرود. انضباط سازمانی میتواند رویکردی باشد که در آن با کارکنان منصفانه رفتار میشود تا آنها با احترام گذاشتن به قوانین بتوانند سازمان را به سوی موفقیت حرکت دهند. انضباط تنها به سر موقع آمدن به محل کار یا به سرانجام رساندن وظایف در ددلاینهای مشخص شده مربوط نمیشود، بلکه انضباط سازمانی به معنای برقراری محیط پویا برای رسیدن به تعالی است. در این مقاله از وبسایت «سیناتلنت» در مورد انضباط سازمانی و اهمیت آن صحبت میکنیم.
انضباط سازمانی چیست؟
انضباط سازمانی تمرین خویشتنداری و یادگیری پیروی از بهترین مسیر عملی برای کل تیم و نه برای یک فرد خاص است. در فعالیتهای تیمی جایی که چندین نفر برای یک هدف کار میکنند، نظم و انضباط از اهمیت بالایی برخوردار است. سازمانها با کار تیمی پیشرفت میکنند و بدون نظم و انضباط نمیتوانند در مسیر پیشرفت باشند. انضباط سازمانی به عنوان ستون فقرات کسب و کار عمل میکند، جایی هر اقدام یا عملیات در سازمان وابسته به آن است.
نظم و انضباط در سازمان را میتوان به عنوان سیستمی برای انجام اقدامات اجرایی توسط اعضای تیم که از دستورالعملهای تعیین شده تبعیت میکنند، تعریف کرد؛ بنابراین تک تک کارکنان برای یک هدف تلاش میکنند و سازمان نیز متقابلاً جواب تلاش کارکنان را میدهد. خانوادهها نیز میتوانند با گرفتن مشاوره تحصیلی از متخصصان حوزه استعدادیابی به فرزند خود کمک کنند به عنوان یک فرد موثر در یک سازمان و به صورت کلی در یک جامعه عمل کند.
سازمان میتواند چند نوع نظم و انضباط در محل کار را پیاده سازی کنید. از انواع انضباط سازمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انضباط شخصی: این وضعیتی است که در آن خود کارکنان انگیزه کافی برای اجرای کارهایی مانند مدیریت زمان، تعیین اولویتها و غیره را دارند.
- انضباط وظیفه: شرایطی است که کارکنان باید به اندازه کافی مسئولیت پذیر باشند تا کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
- انضباط گروهی: نظم گروهی به معنای کار گروهی است. اکثر مشاغل در یک سازمان نیاز به کار گروهی دارند، بنابراین نظم و انضباط گروهی بسیار مهم است.
مزایای انضباط سازمانی
اگر از اکثر کارکنان بپرسید که هدف از یک نظم و انضباط چیست، بسیاری میگویند که شرکتها از آن برای نظارت و کنترل بر سازمان استفاده میکنند. با این حال، پیاده سازی نظم در سازمان بیش از یک هدف دارد. کارفرمایان به دلایل مختلفی سیاستهای انضباطی را ایجاد و اجرا میکنند. این موضوع مانند استفاده از استعدادیابی دانش آموزان برای درک و شناسایی تواناییهای آنهاست. از دلایل انضباط سازمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن نیروی کار منضبط تضمین میکند که محیط کار آرام است و احساس امنیت را ایجاد میکند.
- با انضباط سازمانی میتوان مسائلی مانند غیبت، مهلتهای از دست رفته و غیره را ریشه کن کنید.
- بهبود عملکرد منجر به کارایی و بهره وری بالاتر میشود. کارکنان با کارایی بالا رضایت شغلی خواهند داشت.
- نظم و انضباط به شناسایی رفتار سمی در محل کار کمک میکند. کارکنانی که سیاستها و قوانین را نادیده میگیرند، مشمول اقدامات انضباطی میشوند.
- انضباطی سازمانی به مدیران کمک میکند تا از آن برای تصحیح تخلفات کارکنان و کمک به آنها برای دستیابی به عملکرد بهتر استفاده کنند.
- انضباط در سازمان بهبود و ارتقای کار گروهی به منظور دستیابی به اهداف کسب و کار در بازار هدف کمک میکند.
- نظم و انضباط به ایجاد یک محیط کار ساختاریافته، کاهش حواس پرتی و ناکارآمدی کمک میکند و مسئولیت پذیری را افزایش میدهد.
- انتظارات روشن و اجرای مداوم قوانین به یک محیط کاری مثبت کمک میکند. کارکنان بدین ترتیب بیشتر احساس امنیت، ارزش و انگیزه میکنند.
- انضباطی سازمانی به سازمان کمک میکند تا از زمان، امور مالی و منابع انسانی خود به نحو احسن استفاده کنند.
- مدیریت نظم سازمانی اغلب به ثبات در ارائه محصولات یا خدمات منجر میشود. ثبات یک عامل کلیدی در برآورده کردن انتظارات مشتری است.
- هنگامی که قوانین و انتظارات در سازمان پیاده شود، رسیدگی به تعارضات و سوء تفاهمها آسانتر میشود و همه شاهد برقراری عدالت خواهند بود.
موانع پیش روی انضباط سازمانی
در حالی که الگوی انضباط سازمانی برای کارایی، بهره وری و دستیابی به اهداف بسیار مهم است، موانع متعدد میتوانند مانع از اجرای موفقیت آمیز نظم شوند. شناخت و رسیدگی به این موانع برای ایجاد یک محیط کاری منضبط ضروری است. برای مثال، کارکنان در غیاب خطمشیها و رویههای واضح و شفاف ممکن است برای درک آنچه از آنها انتظار میرود دچار مشکل شوند. عدم اطمینان میتواند منجر به رفتار ناسازگار و فقدان انضباط شود. در استعدادیابی شغلی میتوان با شناسایی مهارت و علایق، به افراد کمک کرد که انضباط را در دستور کار خود قرار دهند.
اگر قوانین و خط مشیها به طور مداوم اجرا نشوند، کارکنان ممکن است فقدان انصاف را درک کنند. ناسازگاریها میتواند اعتماد به سازمان را از بین ببرد و منجر به کاهش نظم و انضباط شود. از سویی دیگر، ارتباط ناکارآمد در مورد انتظارات، تغییرات و اهداف سازمانی میتواند سردرگمی ایجاد کند. کارکنان ممکن است در برابر تغییرات یا رویههای تعیین شده مقاومت کنند. معرفی سیاستها یا شیوههای جدید بدون ارتباط و آموزش مناسب میتواند نظم و انضباط سازمانی را تضعیف کند.
فقدان فرصتهای آموزشی در مدیریت دانش میتواند کارکنان را برای برآورده کردن انتظارات سازمان ناامید کند. تیمهای کاری بدون دانش و مهارت مناسب ممکن است برای پایبندی به فرآیندهای تعیین شده دچار مشکل شوند. همچنین عدم پایبندی رهبران به استانداردهای مورد انتظار از کارکنان میتواند اعتبار اقدامات انضباطی را از بین ببرد؛ بنابراین زمانی که افراد در قبال اعمال یا عملکرد خود پاسخگو نباشند، انگیزه کمی برای آنها وجود دارد که به قوانین تعیین شده پایبند باشند.
فرهنگ سازمانی سمی یا منفی میتواند انضباط سازمانی را تضعیف کند. اگر کارکنان درک کنند که رفتار غیراخلاقی یا قانون شکنی پاسخ داده نمیشود، به رفتار خود ادامه میدهند. این موضوع میتواند برای افراد که از قوانین پیروی میکنند، عدم وجود عدالت در سازمان را معنا کند. عدم شناخت کارکنانی که با نظم و انضباط و پایبندی به استانداردهای شرکت کار میکنند، ممکن است انگیزه را کاهش دهد. پیاده سازی یک سیستم پاداش میتواند رفتار مثبت را تقویت کند. در موضوع استعدادیابی تحصیلی، پاداش داشتن به دانش آموز میتواند به او کمک کند تا علایق خود را توسعه دهد.
راههای توسعه انضباط سازمانی
شما به عنوان مدیر سازمان باید مراقب کارکنان خود باشید و آنها را تشویق کنید تا نظم، اعتماد، مقررات و رفتار خوب را ایجاد کنند. در جایی که هرج و مرج جایگزین نظم و انضباط میشود، کارکنان میتوانند بدون توجه به همکاران یا اهداف هر کاری که میخواهند انجام دهند. هر سازمانی برای دستیابی به موفقیت به همکاری بین تیمی وابسته است که این امر تنها با نظم و انضباط محقق میشود. برای اینکه بتوانید انضباط سازمانی را توسعه دهید، راهکارهای زیر را دنبال کنید:
1- انتظارات روشنی را تعیین کنید
تعیین انتظارات روشن اساس پیاده سازی نظم در سازمان است. کارکنان باید بدانند که شما از آنها چه انتظاری دارید و عواقب ناتوانی در برآورده ساختن این انتظارات چیست. ایجاد انتظارات روشن با تعیین اهدافی دست یافتنی، مرتبط، قابل اندازه گیری، محدود به زمان و مشخص برای هر بخش یا فرد شروع میشود. همچنین باید ارزیابیهای عملکردی منظمی را انجام دهید تا مطمئن شوید که کارکنان در مسیر اهداف تعیین شده حرکت میکنند.
2- پاسخگویی در سازمان را ترویج کنید
اقدامات لازم برای فرهنگ پاسخگو بودن میتواند عملکرد کارکنان را افزایش دهد. زمانی که اعضای تیم بدانند به خاطر عملکرد بد خود پاسخگو خواهند بود، سعی میکنند بیشتر تلاش کنند و مسئولیتهای خود را جدی بگیرند. فرهنگ پاسخگویی باید منصفانه باشد، به این معنا بازخورد به شکلی محترمانه و بدون غرض ورزی ارائه شود. اگر بازخورد با سرزنش و عدم انصاف انجام شود، ارتباط مدیریت یا کارنان تضعیف میشود.
3- ارتباط موثر بین تیمی را برقرار کنید
ارتباط موثر برای مدیریت نظم سازمانی ضروری است. رهبران باید به طور واضح و پیوسته با کارکنان در مورد اهداف، انتظارات و استانداردهای عملکرد شرکت ارتباط برقرار کنند. آنها همچنین باید به طور منظم بازخورد و به روز رسانی را ارائه دهند تا کارکنان را در مورد پیشرفت خود آگاه کنند. ارتباط باید دو طرفه باشد و کارکنان تشویق شوند تا افکار و ایدههای خود را با مدیریت در میان بگذارند. در استعدادیابی دانشجویی نیز مربی با دانشجو ارتابط عمیق ایجاد میکند تا بتواند علایق و تواناییهای او را کشف کند.
4- بهبود مستمر در انضباط سازمانی اهمیت دهید
ایجاد نظم و انضباط در سازمان یک فرآیند مداوم است. کسب و کارها باید به طور منظم عملیات اجرایی خود را ارزیابی کرده تا زمینههای بهبود را شناسایی کنند. شما میتوانید این کار را از طریق بازخورد کارکنان، ارزیابی عملکرد یا دیگر ممیزیها انجام دهید. هنگامی که زمینههای بهبود را شناسایی کردید، بهتر است تغییراتی را برای بهبود عملکرد آنها اعمال کنید. بهبود مستمر برای ایجاد انضباط سازمانی و حفظ مزیت رقابتی در بازار امروز ضروری است.
کلام آخر
یک سازمان بدون نظم و انضباط فقط میتواند به موفقیت کوتاه مدت منجر شود. افزودن نظم و انضباط به عنوان عنصر کلیدی در سازمان، استرس و اضطراب را کاهش میدهد و وضعیت کلی سازمان و کارکنان را بهبود میبخشد. به یاد داشته باشید، اثربخشی استراتژیهای مربوط به نظم و انضباط در سازمان میتواند بر اساس ویژگیها و اهداف منحصر به فرد هر سازمان متفاوت باشد؛ بنابراین هر کسب و کار باید ابتدا نیازهای خود را بررسی کند، سپس با توجه به اهدافی که دنبال خواهد کرد یک ساختار انضباط قوی ایجاد کند. برای دریافت مشاوره و استفاده از پکیج های استعدادیابی با مشاوران و متخصصان ما در سیناتلنت تماس بگیرید.
سوالات متداول
چگونه یک سازمان میتواند خط مشیها و رویههای روشنی را ایجاد کند؟
ایجاد خط مشیها و رویههای روشن مستلزم همکاری بین مدیریت، منابع انسانی و ذینفعان مربوطه است. خط مشیها باید به خوبی مستند شده باشند، به طور مؤثر به کارکنان منتقل شوند و مرتباً به روز شوند.
آیا نظم و انضباط سازمانی میتواند با فرهنگ نوآوری همزیستی داشته باشد؟
بله نظم سازمانی و فرهنگ نوآوری میتوانند در کنار هم وجود داشته باشند. سازمانها میتوانند نظم و انضباط را با یک محیط حمایتی برای آزمایش و تفکر نوآورانه متعادل کنند.
چگونه یک سازمان میتواند اثربخشی سیاستهای انضباطی خود را اندازه گیری کند؟
اندازه گیری اثربخشی سیاستهای انضباط شامل نظارت بر شاخصهای عملکرد کلیدی، درخواست بازخورد از کارکنان، ارزیابی تأثیر نظم بر کارایی عملیاتی و انجام تنظیمات مبتنی بر داده در صورت نیاز است.
بدون دیدگاه