تحول سازمانی چیست؟ چه اهمیتی دارد؟

تحول سازمانی یکی از موثرترین راه‌ها برای دستیابی به مزیت رقابتی است. تحول سازمانی فرآیندی نیست که یکبار انجام شده و کنار گذاشته شود، بلکه یک برنامه توسعه مستمر است. برای اینکه در یک بازار رقابتی مرتبط باقی بمانید، باید دائماً برنامه استراتژیک شرکت خود را بررسی و تنظیم کنید. تحول سازمانی می‌تواند کار بزرگی به نظر برسد، اما از کجا باید شروع کرد؟ در این مقاله از وبسایت «سیناتلنت» در مورد اهمیت و بخش‌های مهم سازمان که باید در برنامه تحول سازمانی قرار گیرند، صحبت می‌کنیم.

مفهوم تحول سازمانی

ابتدا تصور کنید اگر سازمان شما در بهینه‌ترین سطح خود عمل می‌کرد، چه شکلی به نظر می‌رسید؟ اینجاست که تحول سازمانی به وجود می‌آید. تحول سازمانی یک استراتژی تجاری است که هدف آن حرکت سازمان از نقطه A به نقطه B است. تحول سازمانی بر ابتکاراتی متمرکز است که شامل موارد زیر خواهد بود:

  • ارزش‌ها، ماموریت و چشم انداز سازمان
  • تجربه کارکنان و فرهنگ کلی سازمان
  • ساده سازی مدل‌ها و فرآیندهای کسب و کار

انواع تحول سازمانی همه در این مفهوم خلاصه می‌شوند که: «سرمایه گذاری روی کارکنان تا آنها در کسب و کار شما سرمایه ‌گذاری کنند.» از سویی دیگر، تحول سازمانی را می‌تواند‌ تغییر قابل توجهی در همه زمینه‌های سازمان از جمله کارکنان، فرآیندها و فناوری باشد. توصیه می‌کنیم از استعدادیابی شغلی برای درک توانایی‌های خود نسبت به بازار کار بهره ببرید.

 

 

اهمیت تحول سازمانی

تحول سازمانی برای موفقیت و رشد شرکت‌ها ضروری است. در دنیایی که به سرعت در حال تغییر است، بازنگری در نحوه عملکرد سازمان اهمیت بالایی دارد. در حالی که محصول، خدمات و نوآوری‌های تکنولوژیکی همه اجزای حیاتی در رشد کسب و کار شما هستند، موفقیت این عناصر بدون کارکنان دشوار است. به همین دلیل است که تحول سازمانی بر تغییر روش کار کارکنان در هر سطحی از سازمان تمرکز دارد.

با تغییر روش کار کارکنان خود امکان ادغام موفقیت آمیز فناوری‌ها و فرآیندهای جدید را در کسب و کار خود باز می‌کنید. این امر به شما کمک می‌کند تا به اهداف تجاری خود دست یابید. با تحول سازمانی می‌توانید مزیت رقابتی خود را افزایش دهید و موفقیت کلی کسب و کارتان را تضمین کنید. با اجرای تحول سازمانی می‌توانید‌ مزایای زیر را به دست آورید:

  • همسویی بیشتر اعضای تیم
  • دستیابی به اهداف مشترک
  • بهبود عملکرد کارکنان
  • فرهنگ کاری مثبت
  • افرایش بهره وری تیمی
  • افزایش مشتری و فروش
  • رضایت شغلی و شخصی

عناصر اصلی تحول سازمانی

دگرگونی سازمانی فرآیند تغییر و تحول سازمانی برای دستیابی به مزیت رقابتی یا پرداختن به یک چالش مهم است. این موضوع می‌تواند یک زمان هیجان انگیز برای هر سازمانی باشد. این اقدام توسط رهبران سازمان برای حرکت از حال به آینده به منظور دستیابی به یک نتیجه یا منفعت خاص انجام می‌شود. تحول سازمانی معمولاً بسیاری از افراد سازمان را در بر می‌گیرد. با استعدادیابی تحصیلی می‌توانید توانایی‌های خود را بهتر درک کرده و در بازار کار موفق‌تر عمل کنید.

چالش بسیاری از سازمان‌ها این است که بدانند نیاز به تحول سازمانی دارند، اما مطمئن نباشند که فرهنگ سازمانی باید به چه چیزی تبدیل شود. برای مثال، ممکن است بیانیه رسمی ماموریت و ارزش‌های شرکت تعریف شده باشد، اما وقتی صحبت از این است که رهبران فرهنگ سازمانی را به شیوه‌ای واضح و مختصر بیان کنند، با مشکل مواجه می‌شوند. اولین و مهمترین گام برای دستیابی به تحول سازمانی است، درک فرهنگ موجود در شرکت است.

ما تفاوت بین ماموریت، ارزش‌ها و فرهنگ را برای کمک کار تجزیه کرده‌ایم. هنگامی که بتوانید بین این اصطلاحات تمایز قائل شوید و فرهنگ فعلی سازمان خود را به وضوح تعریف کنید، می‌توانید با اطمینان به جلو بروید.

ماموریت

ماموریت یا چشم انداز دو کلمه‌ای هستند که می‌توانند بدون مشکل به جای یکدیگر استفاده شوند. مفهوم ماموریت نسبتاً ساده است: «دلیل وجود سازمان و هدفی است که سازمان در حال حرکت برای رسیدن به آن است.» به عبارت دیگر، ماموریت می‌تواند‌ این باشد که سازمان چه هدفی را دنبال می‌کند؟ برای مثال، ماموریت یک سازمان می‌تواند‌ تولید محصولات مطابق با محیط زیست باشد.

ارزش‌ها

ارزش‌ها اصولی هستند که سازمان از آنها پیروی می‌کند. برای مثال، اگر ارزش‌ها شامل «توانمندسازی» و «صداقت» باشند، احتمالاً کارکنان در تعاملات روزانه خود به یکدیگر احترام می‌گذارند، مسئولیت اشتباهات را بر عهده می‌گیرند و خود را در قبال نتایج پاسخگو می‌دانند. اگر ارزش‌ها شامل «خدمات عالی به مشتری» باشد، تمرکز بر مشتری بر هر کاری که فرد در روز کاری انجام می‌دهد تأثیر می‌گذارد. استفاده از آزمون‌های استعدادیابی راهی برای درک توانایی‌های نهفته است.

فرهنگ

شما می‌توانید فرهنگ را به عنوان شخصیت سازمان خود در نظر بگیرید که با مجموع کل رفتارهای افراد در آن سازمان تعریف می‌شود. کلید تفکر در مورد فرهنگ سازمانی، نگاه به نحوه انجام کارهاست. کسانی که در یک فرهنگ کار می‌کنند ممکن است نتوانند دقیقاً فرهنگ را بیان کنند، اما آن را از طریق جملاتی مانند «اینجا همه لباس رسمی می‌پوشند!» یا «ما همه یک تیم هستیم!» منتقل می‌کنند.

به خاطر داشته باشید که ارزش‌های مکتوب یک سازمان ممکن است فقط یک آرزو باشند و نشان‌ دهنده صادقانه فرهنگ فعلی آن نباشند. از بین بردن شکاف بین ارزش‌ها و فرهنگ سازمانی اغلب نقطه تحول فرهنگی است. در ادامه چند رویکرد مختلف وجود دارند که می‌توانید برای جمع آوری بازخورد از کارکنان در مورد فرهنگ موجود شرکت خود استفاده کنید:

  • نظرسنجی‌های تعاملی: ارتباط ذهنی و عاطفی کارکنان را با شغل و سازمانشان اندازه گیری می‌کند.
  • گروه‌های کانونی: این رویکرد به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا بازخوردی را درباره احساس افراد نسبت به بخش خود در رابطه با فرهنگ دریافت کنند. این موضوع به سازمان اجازه می‌دهد تا مشکلات یا زمینه‌های بهبود را مشخص کند.
  • جلسات با کارکنان: بازخورد کارکنان می‌تواند‌ مستدل، متعادل و نشان دهنده بهترین منافع شرکت باشد. بازخورد آنها برای تعریف فرهنگ فعلی بسیار مهم است.
  • جلسات با مدیران اجرایی: فرهنگ یک سازمان نتیجه مهارت‌های رهبری مدیران است که بازخورد آنها می‌تواند‌ منجر به ایجاد برنامه تحول سازمانی باشد.

همانطور که ممکن است تصور کنید، گفتگوی واقعی با کارکنان بهترین بینش را در مورد فرهنگ سازمانی شما به ارمغان می‌آورد. این فرآیند ممکن است زمینه‌های ناکارآمدی یا مسائل دیگر را آشکار کند، اما هرچه اطلاعات و مثال‌های ملموس‌تری داشته باشید، برای تغییرات فرهنگی مجهزتر خواهید بود.

 

 

3 حوزه کلیدی در تحول سازمانی

سازمان‌ها باید هنگام برنامه ریزی جهت ارائه یک طرح تحول سازمانی، سه جنبه اصلی زیرا را در نظر بگیرند:

1- کارکنان

بدون وجود کارکنان متعهد، کسب موفقیت سازمان می‌تواند چالش برانگیز باشد. درست است، یک سازمان فقط به اندازه کارکنانش موفق خواهد بود و این برای هر کسب و کاری در هر صنعتی صدق می‌کند. تغییر از فرد شروع می‌شود؛ بنابراین چگونه می‌توانید مطمئن شوید که کارکنان شما برای ایجاد تغییر انگیزه دارند؟ برخی از مؤلفه‌هایی که باید در هنگام انجام هر نوع تحول در سازمان خود روی آنها تمرکز کنید عبارتند از:

  • همدلی و شناخت کارکنان
  • ایجاد و تدوین ارتباطات موثر
  • بررسی منظم غرامت و مزایا
  • پاسخگویی و بازخورد مناسب
  • مشارکت کارکنان در تصمیم گیری

2- فرآیندها

یکی دیگر از جنبه‌های اساسی تحول سازمانی، بهبود فرآیندهای موجود سازمان و اتخاذ رویکردهای بهینه‌تر است. این موضوع می‌تواند بر دو رکن اصلی یعنی بهره وری و عملکرد سازمان تاثیر بگذارد. ناگفته نماند، فرآیندهای سازمانی مجموعه‌ای از فعالیت‌ها، وظایف یا روال‌های ساختاریافته و به هم پیوسته هستند که سازمان‌ها برای دستیابی به اهداف و مقاصد خاص از آنها استفاده می‌کنند. این فرآیندها برای تسهیل عملکرد کارآمد و مؤثر یک سازمان با هماهنگ کردن منابع مختلف از جمله افراد، اطلاعات و فناوری طراحی شده‌اند. با استعدادیابی تحصیلی می‌توانید دوران تحصیل خوبی را سپری کنید و آینده شغلی خوبی داشته باشید.

3- تکنولوژی

تحول دیجیتال گامی حیاتی در تحول موفق سازمانی است. برای تقویت کسب و کار خود، بهبود نوآوری، تخصص فنی و اتوماسیون را نمی‌توان پشت سر گذاشت. این عناصر برای کمک به پیشرفت سازمان و به روز ماندن در بازار رقابتی امروز اهمیت دارد. سازمان باید رویکرد خود به فناوری را تغییر دهد تا بتواند فرآیندهای خود را بهینه کند. برای مثال، استفاده از سیستم CRM می‌تواند بخش فروش سازمان را متحول کند تا کارکنان این بخش بتوانند بهترین خدمات را به مشتریان خود ارائه دهند.

 

hazo hay kilidi

 

کلام آخر

تحول سازمانی به تغییر قابل توجه و عمدی در ساختارها، فرآیندها، فرهنگ یا استراتژی‌های بنیادی یک سازمان اشاره دارد. تحول سازمانی فراتر از تغییرات تدریجی است و شامل یک تغییر جامع و غالباً بنیادی در نحوه عملکرد یک سازمان خواهد بود. هدف از تحول سازمانی سازگاری با چالش‌های جدید، سرمایه‌ گذاری بر فرصت‌های نوظهور، بهبود عملکرد و موقعیت سازمان برای موفقیت بلندمدت در یک محیط تجاری پویاست. برای کسب مشاوره تخصصی و استفاده از پکیج‌های استعدادیابی با تیم مشاوران ما در سیناتلنت تماس بگیرید.

سوالات متداول

چرا سازمان‌ها دستخوش تحول می‌شوند؟

سازمان‌ها ممکن است برای پاسخ به عوامل خارجی (تغییرات بازار، پیشرفت‌های تکنولوژیکی)، چالش‌های داخلی (ناکارآمدی‌ها، فرآیندهای قدیمی) یا تغییرات استراتژیک دستخوش تحول شوند. هدف افزایش عملکرد و اثربخشی کلی است.

محرک‌های رایج برای تحول سازمانی چیست؟

محرک‌های رایج شامل تغییرات در شرایط بازار، ادغام و اکتساب، اختلالات تکنولوژیکی، تغییرات رهبری، چالش‌های مالی و نیاز به ماندن در رقابت در یک محیط تجاری به سرعت در حال تحول است.

تحول سازمانی چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان تحول سازمانی بسته به دامنه، پیچیدگی و ماهیت تغییرات بسیار متفاوت است. ممکن است ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد تا یک تحول جامع کامل شود.